Antropofagi

måndag 10 mars 2014

Reinis frisyr

Nazister som mördar folk stjäl all uppmärksamhet. Samtidigt växer prekariatet dag för dag till följd av alliansens ottrygghetspolitik. Här skriver Alexander Sassan Akhlaghi om SCB:s siffror, som visar att antalet otrygga anställningar ökar.

"Osäkra anställningsformer är egentligen ett nygammalt fenomen. Dagarbetarna som köade utanför hamnarna och fabrikerna för att väljas ut för ett dagsverke var länge normen på svensk och europeisk arbetsmarknad. Med arbetarrörelsens maktövertag och bygget av välfärdsstaten i Europa efter andra världskriget försvann avarterna [...] Från borgerlighetens ekonomer hör vi nu att välfärdsstatens kompromisser har spelat ut sin roll och att 'flexibilitet' är nödvändigt för att företagen ska klara den globala konkurrensens tvära kast."

Sassan Akhlaghi pekar vidare på Paul Krugmans forskning, som påvisar att ett stort prekariat förvärrar ekonomiska kriser. Vi får dock inte glömma de individuella upplevelserna. Fattiga personer och personer med osäker anställning utsätts i hög grad för stress, vilket leder till sjukdom. I nyliberal värld där människovärde är konsumtionsbaserat (jämför universalistisk nyrasism) kommer arbetslösa och de med osäker anställning att pådyvlas en usel självkänsla, som leder till mental ohälsa. Märk väl att konsumtionsbaserat inte är samma sak som prestationsbaserat. Med låg social mobilitet kan du "prestera" hur mycket som helt, men man kommer inte framåt när man springer i ett ekorrhjul.

Bästa lösningen på det här problemet? Global basic income, så klart. Men vem hinner tänka på sådant, när Svenskarnas Parti knivmördar hbtq-aktivister och antirasister? Rasismen är, som sagt, den totalitära kapitalismens decoy.

Att man går till attack mot hbtq-aktivism är en självklar fascistisk strategi. Att crasha internationella kvinnodagen likaså. SvP:s och SMR:s extremt aggressiva strategi får Reinis att uttala sig vagt mot politisk våld i allmänhet, och polisen att lansera teorier om vänster- och högerextremister som drabbat samman. Reaktionerna speglar a) alliansens insikt att extremhögern riktar den politiska analysen och samhälleliga debatten bort från högerns nyliberala policies, respektive b) att svenska polisen genomsyras av rasism. Detta förklarar också i viss mån varför man från politiskt håll tillåter polisen att vara en så dysfunktionell soppa. Man behöver en rasistisk poliskår som låter de högerextrema komma lindrigt undan. Och rasister är per definition mindre intelligenta än icke-rasister – de har i regel inte nått samma medvetandegrad avseende den egna kognitiva funktionen.

Skånepolisen har sagt att det rör sig om "politiska motståndare på de traditionella politiska utkanterna som drabbade samman". Reinis har sagt att "vi måste markera tydligt mot alla som använder eller förespråkar hot, våld och hat som grund för politisk påverkan". För mig är det tydligt att man försöker relativisera nazisthotet och svartmåla vänsterflanken.

Vet ni vad poliser, Reinis, och nazister brukar ha gemensamt? Frisyren, så klart.

Din flummiga vänsterjävel. Klipp dig och skaffa dig en osäker anställning.

1 kommentar: