Antropofagi

torsdag 27 februari 2014

Hur ska vi arbetslösa det här?


Arbetslöshetens köld är svår. DI, DN och SvD är några av de många tidningar som plockat upp SCB:s senaste siffror: Var tredje arbetslös är fattig idag.

Detta är nära på en direkt effekt av den politik som förts i Sverige under hela 2000-talet, då vi har premierat dem som har jobb och misskrediterat dem som saknar arbete, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö Högskola. Mellan 2004 och 2012 hade andelen fattiga i gruppen nästan trefaldigats från 10,3 procent till 30,2 procent.

Professah Salonen får lov att uttala sig om hur det blev så här, och hans slutsatser är lika självklara som de är vidriga. Smaka på ordet ”misskreditera”: 



Jag har tidigare påpekat att den totalitära kapitalismen rasifierar och exkluderar i syfte att bygga en slavklass. Att medelst moralism klandra fattiga och/eller arbetslösa för sin situation är en importvara från USA. Situationen är kafkaesque så det förslår. Vi skapar en brist på jobb, och sen klandrar vi dem som blir utan och kallar dem lata. Det är som att moralisera över en förlust i backgammon, trots att spelets regler logiskt ger att en av två spelare måste förlora.

Havererade analogier åsido, så har vi satt igång ett självförstärkande växelspel. Vad gör man om man stängs ute från festen? Om man mobbas i skolan och fördöms av sin kristna skolfröken? Jo, man bildar en subkultur såklart! Som afroamerikaner i amerikanska innerstadsområden, enligt en viss ekonom. Subkulturen kan sen klandras och moraliseras över på egna meriter. Med myt om social rörlighet kan vi sen titta på de där andra konstiga typerna och undra varför de vill ligga och tigga på gatan i kylan.

De som har jobb mår dåligt av att de jobbar för mycket, samtidigt som andra går arbetslösa (skrev jag här, och bättre tänkare tänker samma). Att folk överhuvudtaget går arbetslösa beror i dagsläget på den på lösa grunder implementerade åtstramningspolitiken. Varför man vill hålla sig med arbetslösa har jag redan varit inne på – det sänker kostnaden för arbete.

Det är intressant att andelen fattiga arbetslösa har ökat sedan innan alliansen kom igång med sin kleptokrati. Vi ska inte glömma att socialdemokraterna är ena korrupta jävlar som också går näringslivets ärenden. Det är sossarna som försett adeln med fideikommiss och kulturminnesvårdsstöd. Och det är Göran Persson, Pär Nuder, Thomas Bodström med flera som nu alla fått glassiga näringslivsjobb med miljonbonusar. Värsta revolving door-funktionen, USA-stylee.

Även om (s) är medskyldiga till att driva de arbetslösa in i fattigdomen, är det dock alliansens retorik som har gått ut på att just misskreditera dem. Så skapar man nämligen en äkta underklass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar