Antropofagi

söndag 23 februari 2014

Diskursiv karta

På Liljevalchs vårsalong sprang jag på den här godbiten:

Erik Sigeruds Offentlighet 2.
Så vitt jag förstår föreställer tavlan en diskursiv karta som utgår från Sverigedemokraterna. Genom att koppla samman olika begrepp illustrerar kartläggningen SD:s släktskap med andra politiska rörelser. Här nedan en detalj:
Erik Sigeruds Offentlighet 2, detalj.
T.ex. länkas SD via "Cultural biology" till "Racism", vilket länkar till "Scientific rasism" – påminner om Jonssons evolverande rasism. Kartan drar också en koppling mellan SD och "Fascism", via följande påstående: "The Swedish Democrats believe that the nation is degenerate – it lacks 'stability and community'". Just skräcken för det "degenererade" eller "dekadenta", ofta manifesterat som homosexualitet, är ett typiskt drag i fascistiska rörelser. Ett nästan dagfärskt exempel är hur en populär teve-personlighet på rysk statsteve under bästa sändningstid kan säga att man bör bränna homosexuellas hjärtan när de dör:


I min systemsyn gällande konsumism/militarism/patriarkat/rasism-klustret ingår också homofobi - jag ser detta som en aspekt som överlappar både patriarkatet (det heteronormativa) och rasismen (det fördomsfulla, fobiska). Fascismen är ju en per definition militaristisk ideologi, och i regel såväl patriarkal som rasistisk i sin tillämpning. (Däremot är fascism inte konsumistisk, eftersom den inte betonar marknadsliberala ideal och inte heller definierar individen i dess konsumentroll.) Att SD egentligen är lika homofobiska som de är rasistiska är inget att förundras över. SD-politikern Willy Christiansson citeras av Expo:

"Jag protesterar mot att man upprättar en läroplan som säger att det inte är onaturligt med homosexualitet […] Det blir en degenerering av befolkningen […] Det finaste vi har är kärleken mellan två kön […] Då skapas nya friska generationer, men du kan inte skapa det genom avloppssex […] Du kan ju aldrig förbjuda det för då får du göra som man gjorde på 1940- och 50-talen. Då får du ta tag i dem när de visar tendenserna och så får du lobotomera dem och sätta dem på institution men det har vi ju inte råd med längre."

En annan lustig komponent i Sigeruds Offentlighet 2 är att "Antisemitism" är direkt kopplat till "Islamophobia". Islamofobi är onekligen allt som oftast riktad mot araber – inte mot t.ex. indoneser, eller indier, trots att dessa två utgör de största grupperna muslimer. Liksom judar är araber ett semitiskt folk. Trots detta framställer t.ex. counter jihad-rörelsen och liknande islamofobiska tankeriktningar regelmässigt araber/muslimer som antisemiter. Detta grundar sig naturligtvis i att det finns en utbredd antijudisk retorik i arabvärlden, men det är ironiskt att själva begreppet "antisemitism" egentligen även konnoterar hat mot araber.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar