Antropofagi

torsdag 17 december 2015

En Bagis-poets fanboys försvarstal

Titeln ljuger. Det här är inget försvarstal i egentlig mening. Men ändå. Ljuga lite. Det är ju inte SVT Opinion liksom.

Nån polis (Martin Marmgren) har skrivit om att Athena F. har skrivit illa om polisen. "Snuthat som ideologisk kompass" är visst formuleringen som retar gallfebern lite extra.

Men vad skriver polisen egentligen?

"'Snutens', det vill säga vår, enda funktion är att 'skydda staten och kapitalets intressen', och det är därför vi skall hatas.

Tydligt, men väldigt ihåligt och okunnigt. Hur skyddar jag 'statens och kapitalets intressen' när jag hjälper en kvinna som blir slagen av sin man?
"

Polisskribenten tycks ifrågasätta att kårens funktion är att skydda statens och kapitalets intressen. Antropofagi undrar: På vilket sätt är detta kontroversiellt? Att kapitalets intresse, i form av äganderätten, är polisens främsta uppgift att värna – det vet vartenda barn. Polisen ska ta tjuvar. Dvs. de som inte respekterar äganderätt. Pretty fucking simple, son.

Och statens intresse. Självklart ska polisen värna statens intresse. Nu råkar (den demokratiska) statens intresse i idealfallet sammanfalla med medborgarnas (eller majoriteten av medborgarnas) intressen. Att värna statens intresse borde i sådant fall vara en ganska brett uppskattad historia.

Nåväl, polisskribenten fortsätter:

"Hur skyddar jag 'statens och kapitalets intressen' när jag hjälper en kvinna som blir slagen av sin man?

När jag utreder en våldtäkt? När jag patrullerar i en förort och skapar relationer, samt förebygger brott?

När jag åker på ett självmordsförsök, eller tvingas skära ner någon som ingen hann fram till i tid och sen möter den förtvivlade familjen?

Att bygga sitt hat på ett så trasigt resonemang är rent antiintellektuellt.
"

Att skydda statens intresse torde inte stå i motsättning mot att upprätthålla lag och ordning på det sätt som polisskribenten beskriver. Som nämnts bör dessa aktiviteter sammanfalla relativt väl med statens intresse. Men det finns däremot skäl att, utifrån de av skribenten uppställda indikatorer, fråga sig: Hur väl skyddar polismyndigheten staten/medborgarna?

***

Vi börjar med "kvinna som blir slagen av sin man". Stiftelsen Tryggare Sverige presenterade i november en rapport som visar att två av av tio anmälningar klaras upp. (Rapporten.) Det är inte så imponerande.

Nästa indikator: "När jag utreder en våldtäkt?" Ja, fråge-fucking-tecken. Förra året varierade uppklarningsprocenten mellan 50 och 10 procent, beroende på distrikt. (Källa, annan källa.) Brå har lite mer häftiga siffror och grafer, som om Antropofagi läser rätt visar på en 20-procentig uppklarningsprocent för riket.

Vidare: "När jag patrullerar i en förort och skapar relationer, samt förebygger brott?" Ja du, vad säger Riksrevisionen om polismyndighetens förebyggande arbete? Vi kollar:

"Den sammantagna bilden av Riksrevisionens granskning är dock att det finns en stor förbättringspotential i polisens brottsförebyggande arbete. Mycket arbete återstår för att det ska fungera väl och i enlighet med statsmakternas intentioner. Granskningen visar att polisen har genomfört en betydligt mindre del av det planlagda brottsförebyggande arbetet än avsett, och för det som har utförts är effekten oklar. Polisen lever inte heller upp till kraven på ett problemorienterat och kunskapsbaserat arbetssätt.

[...]

Inom polisen saknas också ofta grundläggande information om hur det brottsförebyggande arbetet genomförs, hur mycket tid och kostnader som läggs ned på det och vilket resultat arbetet får. Därutöver behövs mer kompetensstöd. Exempelvis är utbildningen i brottsförebyggande arbete otillräcklig. Riksrevisionens bedömning är att dessa brister framför allt beror på en svag styrning på alla nivåer.
"

Ojsan. Det visade sig att polisens förebyggande arbete är skitdåligt pga. att polisen är skitdålig. Skriver Riksrevisionen, masters of att linda in kritik tills att ingen får blåmärken.

Så till sist, självmordsförsök och självmord. Där har jag inga vidare kommentarer, så vi säger väl check och bra jobbat på den, för att ge polisen the benefit of the doubt.

Sammanfattningsvis failar polisen avseende att skydda statens intresse, sett till tre av fyra indikatorer. Indikatorer som polisskribenten, Martin Marmgren, själv har hittat på. Snyggt.

***

Antropofagi har tidigare diskuterat huruvida polisen bör prioritera att göra sitt jobb, eller att skönmåla den egna verksamheten. Antropofagi tycker jobbet. Polisen tycker, vad det verkar, skönmåla. Kan Athena-bashingen vara ett led i denna synnerligen kontraproduktiva strategi?

Nä, Martin Marmgren, sluta skriva debattartiklar och klara upp de där våldtäkterna och kvinnomisshandelsfallen istället. Så Athena får fog för sin kritik avseende att polisen skyddar samhällets intressen. Det gör ni banne mig inte i dagsläget.

(Exempel på tidigare polis-tyckande av Antropofagi: Kill count; Rom-pogromer; Svensk polis misshandlar och mördar; Rasist-polisen; Mer rasism; Ännu mer rasism)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar