Antropofagi

måndag 25 augusti 2014

Svensk polis misshandlar och mördar

Polisens övervåld mot motdemonstranter i Malmö förvånar ingen. Jag har själv gått i demonstrationståg som blivit kavalleri-chockade utan synbar orsak. Polisen ljuger om varför man känt sig nödgade att köra över och rida ner människor. Inte heller detta förvånar – polisen är visserligen dåliga på att ljuga, men gör det ofta och gärna. Mer förvånande är att man erkänner att man ljugit.

Den som utsätts för polisvåld blir automatiskt misstänkliggjord. Batongen är så att säga förgiftad – blir du slagen blir du inte bara blå och blodig, du blir också medialt spetälsk. Det måste ju finnas en anledning, eller hur? Till att han eller hon blev slagen, eller hur? Så tänka massan.

Men, säg, om du går i en demonstration och plötsligt blir inträngd mellan polisen och exempelvis en husvägg. Du förstår att du, för din egen säkerhet, borde lämna platsen, men det går inte pga. omständigheterna. Så kommer hundarna och hästarna och batongerna. Plötsligt är du inte en fredlig demonstrant – du är nu, enligt polisens och höger-medias logik, en våldsverkare. Det är lite som att bli misshandlad av en nazist. Nog måste det röra sig om en ömsesidig konflikt?

I sammanhanget är det för övrigt komprometterande att vara maskerad – inget bevisar skuld såsom en luva över huvudet. SvP, våldsverkande nazister, har som taktik att fotografera, identifiera, och förfölja (inklusive hota, misshandla och mörda) meningsmotståndare. Att en då vill maskera sig vid en demonstration mot SvP är inte så märkligt. Dock, i polisens och höger-skribenternas ögon, är det ett tydligt tecken på skuld genom extremism. Liksom ditt eget blod.

Emellertid är det inte bara i samband med demonstrationer som polisens våldsanvändning går överstyr. I går gick jag förbi en bilolycka på Skanstullsbron. En hopknycklad personbil, poliser och bärgningsbilar, samt en mer eller mindre mosad cykel. I morse läste jag en förklarande notis i tidningen.

Någon har försökt stjäla en motorcykel. Polisen har inlett en biljakt i 150 km/h, genom centrala Stockhol. Jakten har slutat i att den jagade bilen vurpat, och kört över en cyklist. På samma cykelväg, och på en likadan cykel, som min gravida flickvän nyttjar dagligen.

Känns det rimligt att polisen orsakar skallskador och benbrott med batonger och hästhovar? Inte särskilt. Med lite misstänkliggörande kan de dock få det till att det var demonstranternas eget fel.

Hur polisen ska kunna stjälpa över skulden på den cyklist som tillfogats livshotande skador vid Skanstullsbron i går, det ska bli intressant att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar