Antropofagi

tisdag 28 oktober 2014

Gör ditt jobb

Researchgruppens podcast, Mina specialintressen, babblade förra veckan (tyvärr med sedvanligt kass ljudkvalitet) om polisens media-strategier – lyss åpp. Avsnittet "Bängen trollar" lyfter den mycket relevanta frågan: Vad ska polisen egentligen ägna sig åt?

Antropofagi har, erkännes, inte särskilt höga tankar om organisationen med våldsmonopolet. Däremot anser Antropofagi att idén om polisen inte måste vara dålig. Tvärt om hade ett välfungerande polisväsende, som gör sitt jobb väl och åtnjuter ett högt förtroende hos medborgarna, varit en oerhört positiv sten i samhällsbygget.

Så, vad ska polisen göra? De ska tjäna medborgarna, genom att skydda dessa från att utsättas för brott. De ska även jaga rätt på brottslingarna, och möjliggöra att dessa rent fysiskt inställer sig i rättegångssalen. Säkert kan vi hitta ett antal andra funktioner som polisen bör ha, men dessa är väl mest centrala.

Vad ska polisen prioritera? Att göra sitt jobb väl. Detta innebär att göra det effektivt och rättssäkert. Här ingår att lösa mängdbrott, något polisen misslyckas kapitalt med i dagsläget. Inbrott och stölder begås i princip riskfritt. Antropofagi erfar att en som brottsoffer blir både illa bemött och misstrodd, samt att polisen underlåter att vidta relevanta utredningsåtgärder även när det finns goda möjligheter att lösa brottet ifråga. Antropofagis upplevelse är på inget sätt unik – SVT gjorde för ett par år sedan ett ganska gediget utredningsarbete om hur polisen (miss)lyckas med att lösa de sk. "miljonbrotten". Här kan en läsa lite om det. Det trista med många av de vittnesmål som SVT samlat in är att polisen rutinmässigt lägger ner utredningar även när det finns ypperliga chanser att lösa brottet ifråga. Förtroendet hos allmänheten för polisen är med all rätt mycket lågt. Polisen är helt enkelt väldigt dåliga på att göra sitt jobb.

Vad mer ska polisen prioritera? Bemötande. Polisen är en samhällsfunktion som ägs av medborgarna gemensamt. Det känns tröstlöst att gång efter annan harva om rasist-skandaler, övervåld och etniska register, men en kan kallt konstatera att polisen misslyckas kapitalt med sitt värdegrundsarbete. När även en vit medelklass-svenne med rent belastningsregister känner sig illa behandlad av ordningsmakten, då kan en bara spekulera i hur andra grupper upplever motsvarande kontakt. Men, hörni, en behöver inte spekulera. Vittnesmålen har funnits där sedan långt innan Hassen Khemiri skrev sitt väna brev till Ask.

Vad ska polisen inte prioritera? Att skönmåla den egna verksamheten. Researchgruppens podd visar hur orimligt mycket energi som läggs ner på att styra mediebilden av händelser som Husby och Limhamn. Istället för att bli bättre på att göra sitt jobb, lägger polisen energi på att förmedla bilden av att de är bra på att göra sitt jobb. Detta är ungefär som att skräpmatsjättarna lägger pengar på marknadsföring hellre än att servera en nyttig produkt. Och då skiljer sig bevekelsegrunderna märkbart åt i det att skräpmatsjättarna "ska" tjäna pengar, medan polisen inte har något sådant incitament.

Svensk polis lägger i dagsläget sina resurser på att mörka hur dålig och dysfunktionella organisationen är, istället för att försöka bli bättre och mer funktionella. Svensk polis arbetar idogt för att mörka och dölja rasismen som onekligen gror inom organisationen, istället för att faktiskt försöka åtgärda den.

Polisen borde välkomna all granskning – polisens syfte är att ge medborgarna en optimal verksamhet, i medborgarnas intresse. All granskning av polisen är jobb de själva inte behöver göra. Att då motverka granskning, undvika transparens, ljuga och fabricera och mörka, det är enbart sinnesjukt.

Hade polisen haft en ärlig ambition att bli bättre hade de inte betett sig på det här viset. Att man motverkar det egna uppdraget tyder på att organisationen har utvecklat en helt annan agenda, som trumfar samhällsfunktionens egentliga syfte. I dag jobbar polisen för rätten att fortsätta vara rasister, att fortsätta begå irrationella våldsdåd, att även fortsättningsvis slippa göra sitt jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar