Antropofagi

lördag 23 augusti 2014

Söder om söder, vänster om vänster

Denna smarriga tårta är snodd från Bagisbloggen.
I Bagarmossen, där jag bor, röstar folk i allmänhet rätt vettigt. Faktum är, som Bagisbloggen uppmärksammar, att under fem procent röstar på Moderaterna. Om vi lägger samman allianspartierna så blir det knappt 13 procent. Eller, sa jag 13 procent? I själva verket är det typ 18,5.

Vaddå? frågar du dig kanske. Hur räknar ni nu? Tålamod, mig aritmetik-begåvade vän. Låtom mig förklara.

Som Aron Etzler visar i Reinfeldteffekten (som jag refererar här) så tycker folk i allmänhet inte att Allians-politik är något att ha. Reinis har vunnit två val genom att mörka sin politik och misskreditera Göran Persson respektive Mona Sahlin på osakliga grunder. Löfven, däremot, är en teflon-man i detta sammanhang. Hur tillämpar man negative campaigning på en person som ser ut som en snäll fisk? Som vuxit upp hos fosterföräldrar, i en stuga i skogen? Som aldrig sagt ett ont ord om någon, och som på sin höjd tar i med ett "nä nu" när han brusar upp? Löfven kan inte misskrediteras. Hur löser camp Reinis detta?

Jo, så här: Han bildar koalition med Sverigedemokraterna.

Jag har tidigare kopplat samman högern och extremhögern på några olika sätt. Normalhögern behöver extremhögern, för att kanalisera potentiell revolutionslusta åt fel håll. Riktar de marginaliserade sitt hat mot Den Andre, så slipper di rike undan. (Detta har jag skrivit om här.) Det är även så att högern vill skapa en slavklass, och därför uppmuntrar rasifiering. (Detta har jag skrivit om här.) Höger-debattörer och extremhöger-debattörer lever i en sunkig symbios. Borgarna normaliserar rasisterna, rasisterna normaliserar borgarna. (Se här och här.) Slutligen kan Alliansen använda invandring som ett förvridet argument för att montera ned olika trygg- och rättigheter. (Se här och här.)

Nu senast har Reine gått ut och sagt lite grejer om invandring. Han har berättat hur det ligger till: Antingen lägger vi pengar på att ta emot flyktingar, men då måste vi montera ned välfärden. Eller så behåller vi välfärden, men då blir det stopp på flykting-mottagandet. Men åh, så ädelt, att Reine säger sig vilja prioritera flyktingarnas väl och ve. Den jävla problemformulerings-maskinen.

Vad blir följden av Freddans uttalande? Jo, SD:s analysmodell får luft under vingarna. Den här analysen är fullkomligt korrekt. Det Allianen har gjort i fyra år nu vill de också fortsätta med. Att regera i minoritet med stöd från Sveriges största rasistiska parti.
Sälja ut det offentliga?

SD röstar som Alliansen i nio av tio omröstningar i Riksdagen. Utan SD:s stöd hade Reine inte kunnat få igenom ett enda jobbskatteavdrag. SD är också den form som marginaliserades feltänk tar sig i politiken idag. SD snor röster från Sossarna, även om den konkreta politiken ligger närmast Moderaterna. SD formulerar även Alliansens bästa ursäkt: Det är invandrarnas fel. Inte att borgarna plundrar ut Sverige genom rut-avdrag, rot-avdrag, fas3, privatiseringar, jobbskatteavdrag, med mera.

Nej, det är inte bra med privatisering av välfärden. Det ökar inte effektiviteten. Däremot ökar det antalet otrygga anställningar och försämrar kvalitén. Det är inte heller bra att låta Wallenberg diktera vem man säljer vapen till – men vem bryr sig om det i en valrörelse egentligen. Bildtan sitter ju tryggt trots människorätts-skandaler i kubik och kvadrat.

Det är tydligt att Reine och gänget är ena hala ålar. Hägglund ljuger om att KD är mot surrogatmödraskap för att man bryr sig om att fattiga kvinnor riskerar att utnyttjas. Egentligen tycker han bara att vi inte ska underlätta för bögar att skaffa barn. Hur som helst krockar KD:s linje med t.ex. Fp:s och M:s. Alla Allianspartier utom M vill höja a-kassan. Etc., etc. Men, likväl är konsensus att S-MP-V är det oseriösa samarbetet. Debatten är skev.

Vi som vet, vi vet. Reinis vill regera i en informell koalition med SD, för att minska anställningstryggheten, sänka lönerna, öka ojämlikheten, och plundra ut det offentliga. Men hade hela Sverige röstat som Bagis, då hade det inte varit något problem. Arton och en halv procent hade Alliansen inte kommit långt med.

Plötsligt ser jag det framför mig. Det hela är ett Asterix-album. Alliansen har tagit över hela Sverige. Hela Sverige? Nej, en liten by i södra Stockholm håller fortfarande stånd. Skickar borgarna sina legionärer hit, ja då får de återvända till Danderyd i bandage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar