Antropofagi

fredag 25 april 2014

Till vänster om ett vakuum

Dokumentären Politiker utan mål på SVTPlay måste vara det mest subversiva som visats på nationell TV sen Per Oscarsson (inte) strippade i Hylands hörna. Det är nästan så att jag vill dra tillbaka mitt påstående om att SVT styrs av Svenskt Näringsliv.

Egentligen är Politiker utan mål inte något nytt. Det nya är att det sägs på den tevekanal som bannade Godheten av hr. Jarl. Dokumentären är ju också förljugen, såtillvida att man talar om en visionslös politik och samtidigt inte låtsas om att Vänsterpartiet och Fi sitter strax utanför bild och gastar om sex timmars arbetsdag, jämlikhet, och jämställdhet. Pretty fudging visionärt om du frågar mig.

Själv skrev jag om vårt ansvar att förvalta vår utveckling redan här, och ännu tidigare här. Vi har redan nått en värld där väldigt lite arbete kan generera väldigt mycket göttma, och proportionerna kommer skjutas mer och mer i den riktningen. Det är inte så konstigt egentligen – tänk på när man uppfann hjulet, och extrapolera den tanken. Viss förändring kan komma ur vår förmåga att arrangera materian på fördelaktiga vis.

Så, när vi inte måste, varför håller vi på att förhandla om vilka som ska bli den nya slavklassen i ett samhälle som inte kan ta hand om sina gamla? Varför tillåter vi att ett fåtal rövarbaroner (dessadessadessa och dessa) får expropriera våra gemensamma tillgångar, och på så sätt ta udden av vår ständigt ökande produktivitet? Varför tar vi ifrån en massa människor deras nödtorft? Varför misskrediterar vi dem som står utan arbete?

Varför "vi" tillåter och gör allt detta, det beror förmodligen på ren och skär dumhet och intellektuell lättja. Men de som exproprierar, de som säljer in och säljer ut, de har nog ganska väl uträknat vad som sker. Genom att hetsa kris kan man sälja ut, skära ner, slakta av, hålla kort. Man kan skylla på invandrare, eller på vad som helst. Det handlar bara om att avleda uppmärksamheten från den listiga heist som pågår bakom våra ryggar.

Som alltid är vi tillbaka på frågan om fördelning. Ser man ett ökande välstånd som något som bör komma alla till del, eller som något som kan läggas i en stor hög i en källare på ett gammalt slott? Ska vi få tio veckors semester, eller ska vi ha fler kärnvapen?

Jag tänker att Jonas Sjöstedt och Gudryn Schyman borde ha fått komma till tals i den där dokumentären. Så hade folket fått smaka på lite visioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar