Antropofagi

tisdag 6 februari 2018

Trivial analogi

(Bakgrund, strukturellt determinerade värderingar: SSC och mig själv, och mig själv för ett par år sedan.

Bakgrund, "fri vilja" som kausal länk i den deterministiska kedjan: Surrogatmödraskap och syndafallethjärnskador och pedofili; fri vilja och performativt perspektiv på tid; MWI och determinism; stratifierad verklighet och strukturer; rekommenderat beteende; kognition; jaget och världsjaget; medvetandet.)

Eftersom våra värderingar, och deras förlängning "politiken", bara är en funktion av strukturella faktorer - så är det bara exakt samma som "fri vilja".

Vår upplevelse av fri vilja är korrekt, men givetvis är vår vilja inte "fri" om vi med fri menar att vi kan välja vad vi vill vilja. "Fri vilja" är bara en kognitiv algoritm som utgör en av många kausala länkar i det deterministiska kedje-komplexet. Detta betyder emellertid föga, eftersom vi är på insidan av "fri vilja"-upplevelsen - plus att insikten om att fri vilja inte är "fri" i klassisk bemärkelse, i sig är en kausal determinant, och vår reaktion på denna insikt lika determinerad som något annat. Allt detta är trivialt, men det står dig ändå fritt att läsa LessWrong om fri vilja, om du vill.

Vi käkar att "fri vilja" är en inifrånupplevelse av en kognitiv process. Då borde vi också kunna käka att värderingar och politik är en inifrånupplevelse av hur samhällen formas av de strukturer som formar dem. Politiken och värderingarna är bara att se som ytterligare en kausal länk!

SSC skriver att
"what looks like political progress from the outside is just humans reacting to the shifting landscape of incentives."
T.ex., om jämlikhet och socialdemokrati och plussummebeteende är en funktion av en rekordartad produktivitetsökning mellan WW2 och oljekrisen - men plussummebeteende etcetera också leder till ytterligare produktivitetsökning - då är det ju en självamplifierande process, där politiken kan bidra till att skapa mer av samma goa strukturella förutsättningar som gynnar politiken. (Kan givetvis också vara en negativ spiral, där värderingsförskjutning minskar utnyttjandet av plussumme-uttag, vilket leder till ytterligare förändrade förutsättningar.)

Lite som att upplevelsen av fri vilja är en aspekt av ett evolutionärt optimerat beteende. Även om det inte är fritt.

Förresten, analogi och analogi. Politik är ju summan av allas våra fria val, och våra värderingar är en liten händig karta för hur vi vill agera. Så snarare kanske "fri vilja"-illusionen är individnivåbeskrivningen av "värderingar/politik"-illusionen.

Antropofagi Tänker Högt signing out.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar