Antropofagi

söndag 20 augusti 2017

Uppfriskande äkta känsla av ilska

Det här med Google-PM-gate verkar bekräfta den där känslan av att feminismen inte har mått så bra av förvandlingen i två steg 1) från samhällsvetenskaplig teoribildning till subkultur, och 2) från subkultur till mainstream.
 
Själva "Anti-diversity"-promemorian är synnerligen vederhäftig, saklig, avvägd, och till innehållet i stora delar närmast trivial. Ändå var det omöjlig mat att svälja för det feminism-paradigm som instinktiv slår ifrån sig ifrågasättanden och alternativa världsbilder. Att sparka författaren var naturligtvis också det bästa Google kunde göra för att ge honom rätt.
 
Likhetsfeminism är korkat. Det finns självklart skillnader mellan kvinnor och män. Normalfördelningskurvorna må överlappa kraftigt, men liksom: Kvinnliga idrottare med manliga nivåer av testosteron varvar sina kvinnliga kollegor.
 
Varför vill transpersoner byta kön?
 
Män och kvinnor är biologiskt olika. Detta får vissa implikationer. T.ex. är ofta kvinnan oftare primär anknytningsperson, då hon föder ut barnet och dessutom i idealfallet ammar det. Män kan vara primär anknytningsperson, men kvinnor är det i praktiken betydligt oftare. Detta leder till att kvinnor ofta tar större ansvar för familj, oftare jobbar mer deltid, etcetera. Vilket får effekter i pensionskuvertet några år senare, och gör att kvinnor oftare är fattigpensionärer.
 
Tankefel: Att försöka lösa detta genom att påstå att alla män och kvinnor egentligen väljer fel - kränker sina egentliga preferenser - och att vi måste bygga ett system där kvinnor och män väljer exakt samma sak i exakt samma utsträckning.
 
Ett lite enklare sätt, skulle vissa hävda, är att helt enkelt ändra på ett dåligt jävla diskriminerande pensionssystem.
 
Löneskillnader (ej de oförklarade...) består i stor utsträckning av att kvinnobranscher har lägre löner än mansbranscher.
 
Tankefel: Att försöka få män och kvinnor att välja exakt samma utbildningar och karriärer i exakt samma utsträckning. Skapa sann ekonomisk jämlikhet istället! Korrigera lönebildningen liksom, jämna ut löneläget - beskatta och fördela. Tranferera!
 
Jävla idioter, tänker jag, när jag ser sk. vänstern tjata om att för många kvinnor väljer att arbeta deltid, eller att för få kvinnor väljer att läsa till ingenjörer. Ni är vänster liksom! Kötta lite för fan! UTJÄMNA!!! Det är bra, jag lovar. Lovar. Lovar-lovar. LOVAR! Ni löser fel saker, i fel led! Dumma jävlar, vill jag säga, men det är väl inget sakargument.
 
 
Ingen kan agera i ett normvakuum. Det är inte det vi ska vilja åstadkomma. Det vi ska vilja åstadkomma är jämlikhet, dvs. makt och resursfördelning, dvs. i praktiken allmän rösträtt och ekonomisk jämlikhet. Hålla på att moralisera över människors livsval skapar inte mer lycka i världen.
 
Inte heller, kära likhetsfeminister, hålla på att önska att världen ska vara på ett sätt, när den kanske (sannolikt) är på ett annat. Som en bekant sa häromdagen: Jag är feminist just eftersom män och kvinnor är olika. Om män och kvinnor alla födde barn, alla ammade, alla hade samma biologi och hormonnivåer, då hade förmodligen ojämställdheten aldrig uppkommit.
 
Feminism ska vara en normativ ståndpunkt: "Jag tycker att män och kvinnor ska vara jämställda! Dvs., ska ha lika mycket makt och resurser."
 
Får kvinnor lägre löner, lägre pensioner? Tja, i ett jämlikt samhälle finns det inga missgynnade grupper, per definition. Skitsamma vad de har för kön, bilogiska förutsättningar, IQ, sexuell läggning, etcetera.

Det här är inte meta-contrarianism, blott sunt förnuft. Och att det är vänstern som failar på denna tankenöt får mig fan att vilja kräkas.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar