Antropofagi

fredag 24 februari 2017

Krokiga utropstecken

I senaste numret av Magasinet Arena finns en hel del spännande att hämta. En genomgång av Twin Peaks-symbolik, och psykadelians påverkan på Dune-filmerna, samt en kritik av termodynamikens andra huvudsats som förklarare av vår tidsupplevelse, är bara tre mumsbitar.

Allas vår Magnus Linton kapar också, vad det verkar, Antropofagis analys rakt av, när han förfasar sig över Trumps syn på narkotikapolitik:

Jamen köp den jävla tidningen då om ni vill läsa på rätt håll!

Men det Linton inte verkar kunna besvara, lika lite som Antropofagi, är varför vi ser länder som Tjeckien gå emot strömmen - ett i delar konservativt land som ändå avkriminaliserat grader av innehav; liksom att högern i Portugal numera stödjer avkriminaliseringspolitiken. (Obs, Antropofagi är för legalisering, inte avkriminalisering.) Om nu Linton håller med om att TAN-politiker tenderar att vara knark-repressiva, hur förklarar han då undantagen?

En annan intressant sak som dyker upp i Arena, är följande kurvor:

Den här pallar man nog vrida på huvudet för att överblicka, änna.

Bilden visar hur årsarbetsinkomsten påverkas av första barnets födelse. Heterokvinnor (gula kurvan) dippar hårdast, pga. flest tar föräldraledighet bl.a. om jag får gissa inte så vilt. Heteromän (röda kurvan) går på aggregerad nivå rätt skadefria ur barnafödande och -ledighet. Intressant aspekt är att lesbiska barnafödande kvinnor och lesbiska icke-barnafödande kvinnor i barnafödande lesbiska par ("samkönade" heter det kanske nuförtiden ack och ve mitt borstbundna språkbruk) uppvisar vad jag tolkar som exakt samma mönster men med mycket mindre skillnader. Dvs., den barnafödande drabbas även här, men skillnaderna är mindre. Samkönade kvinnopar är påtagligt mer jämställda än heteroparen, även om kurvorna sas. liknar varandra.

Nästa intressanta del är att kvinnor i samkönade par ligger högra i årsarbetsinkomst redan sju år innan första barnet föds! Varför i helvete då? Och, de kvinnor i samkönade par som inte är de som trycker ut barnet rent fysiskt, ligger högre i årsarbetsinkomst än den barnafödande samkönsparskvinnan.

Lesbiska kvinnor i parförhållande, som i framtiden väljer att skaffa barn, har alltså högre lön än heterokvinnor som i framtiden väljer att skaffa barn. Och de samkönade som inte är de som föder har också högre lön innan första barnet.

Har jag sagt det tillräckligt många gånger? Underliga, underliga verklighet. Nu, till spekulationsdelen:

Är det så att feminint kodade egenskaper straffas på arbetsmarknaden, och att heterokvinnor uppvisar mest sådana egenskaper? Lesbiska som väljer att föda barn näst mest, och lesbiska som väljer att vara ihop med en som föder barn  tredje mest. Mest manligt kodade egenskaper har heteromännen.

Varför, blir följdfrågan, straffar patriarkatet heterokvinnor hårdare än avvikare från heteronormen?
Nä, nu är kraften i mig slut och jag måste kippa efter andan. Låt oss som så ofta sluta på ett frågetecken:

?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar