Antropofagi

tisdag 8 mars 2016

Rasism innan "ras"

Good point av Mattias Gardell i superfeta spänningsromanen/forskningsrapporten Raskrigaren (nämnt här), avseende den begreppsdiskussion kring ras och rasism som Antropofagi fört här på bloggen (senast här, men även t.ex. här och här).

Biologisk rasism är en relativt sentida vändning för rasist-diskursen. Före rasbiologin existerade rasismen utifrån en kulturell och/eller religiös förståelse. Efter att den biologiska rasismen gjort sig politiskt omöjlig – och rent vetenskapligt gått helt bankrutt – har rasismen återvänt till andra identitetsmarkörer, såsom kultur eller etnicitet.

Svenske Retzius (d.ä.) inledde som bekant sin skallmätande bana i mitten på 1800-talet, och sonen Retzius (d.y.) publicerade sin rasism under sent 1800-tal. Institutet för rasbiologi inrättas 1921, av Herman Lundborg som blev professor i rasbiologi 1915. Fischers Rehoboth-baster-studie skedde under 1908 (se Kejsarens förintelse som Antropofagi skrivit om här och här, och DN här).

Fanns det inte rasism innan ca. sekelskiftet 18/1900? Jo. Amerikanska inbördeskriget utkämpades under 1860-talet. När slaveriet avskaffades i USA hade det flera hundra år på nacken.

Således är inte den biologiska rasismen den enda och mest grundläggande varianten av rasism. Gardell exemplifierar med det senmedeltida system för blodsrenhet som tillämpades i Spanien, där en stamtavla fri från konvertit-blod måste kunna uppvisas, ska en exempelvis få besätta statliga tjänster. Och "imperialismens rasistiska diskurs" föregick även den det strikt biologiska argumentet för människors olika värde.

Emellertid kan en väl säga att rasismen, och uppdelandet av människor, formaliserades i.o.m. upptagandet i det vetenskapliga paradigmet. Biologin gav rasismen en begreppsapparat som inte längre behövde Gud. Tidigare hade den vite mannens överhöghet förklarats med gudomlig utvaldhet – den biologiska rasismen fann istället förklaringar som ateister kunde tänkas tolerera.

Rasismen finner sig i samtidens normer och tankesystem. Det viktiga är att det finns någon form för att avskilja och misskreditera misshagliga grupper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar