Antropofagi

tisdag 3 mars 2015

Credit where due

Eftersom Antropofagi ägnar en stor del av sin vakna tid (här, här, här, här, här, här, här, här) åt att hejta på Hanne Kjöller, kan det vara rimligt att credda när denna rabiata borgar-skribent råkar träffa rätt. Antropofagi har fö. creddat DN-ledare förr – allt för att framstå som rimlig och nyanserad. Den här gången värmer det ett förvånat hjärta att Kjöller sågar svensk polis för att dessa högaktningsfullt skiter i att göra sitt jobb.

Liksom ovan länkade von Seth-ledare sparkar Kjöller in en vidöppen dörr. Dock är det sinnessjukt mycket mer värt när en borgare sågar polisen (eller nolltoleransen) än när en mer vänster-vriden person gör det. Vänsterns polis-kritik kan alltid misstänkas för att vara slentrianmässig eller ideologiskt – inte för att vänstern inte har argumenten, utan för att Sven och Svenna vant sig vid denna klagosång från detta politiska väderstreck. Motsvarigheten är när Svenskt Näringsliv bölar om att jämlikhet är entreprenörsfientligt, eller att fattigdom är en bra drivkraft för ökad sysselsättning. Det är liksom bara deras mantra, ingen hör ens längre vad de svinen säger. Ett diaboliskt mummel är allt som kommer ut, och det är väl också det som är meningen – då de vet att de har fel kan de inte hoppas på att vinna en diskussion, utan som bäst hypnotisera den ofrivillige mottagaren.

Är det då kanske t.om. värt att en skribent som Kjöller etablerar sig som totalt och orimligt höger-sjuk, bara för ett stycke rättmätig poliskritik från henne ska få genomslag? Nja. Värdare, och för den sakens skulle rimligare, hade varit om argument och åsikter togs at face value, och inte automatiskt förkastades pga. förutfattade meningar om avsändaren.

Samtidigt vet Antropofagi hur svårt det är att frigöra sig från avsändar/kontext-perspektivet. När SD motionerar, då måste en beakta att det är en SD-agenda som ligger bakom. Vad är skillnaden?

Antropofagi lämnar er med denna diskussionsfråga. En ledtråd är att avsändarens nivåer av ärlighet, vilka bedöms på ett underlag av historisk data, kan spela in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar