Antropofagi

fredag 30 januari 2015

Att hitta en godbit i den äckliga buffén

Antropofagi har iakttagit en intressant skillnad i samhället. Vänstern läser högern, men högern läser inte vänstern. Wtf.

Antropofagi håller sig med, förutom en ganska hög Internetz-konsumtion, tvenne fysiska dagstidningar. Dessa är för tillfället Dagens ETC och DN. Antropofagi kanske inte älskar dessa publikationer – de är båda behäftade, eller ska jag säga hophäftade, med diverse fel och brister. Så är väl ack få saker på denna jod perfekta.

Däremot delar Antropofagi oftare åsikter med de skribenter som lånar sin penna till Dagens ETC' sidor. Antropofagi kan då mysa lite – ja, du tjocke mas, visst är liberalismen egentligen socialismens förstadium! Ja, Ekis Ekman, visst är allt du skriver och säger guld! Med mera.

När DNs förhatliga ledarsidor läses, då är bullarna några helt andra. Svett bryter fram i pannan. Ögonen rullar i sina hålor. Fradga tuggas. Skuggboxning idkas, vanmäktiga tjut utstötes. Spädbarnet i babysittern bredvid tittar förbluffat på sin far, knipsar lite i luften med sina tjocka små nävar, och dreglar kanske en skvätt.

Helmersson och Birgersson och Kjöller och ja, ni vet. Dumhetens försvarare, spridarna av lögner, kräk-arguments-anförarna. Fåfänga borgar-fän som inte skulle känna igen sina privilegier om de så kom åkande i en SUV med diamantfäljar. Men, banne mig. Jag läser de jävlarna. Trots att det gör lika ont varje gång.

Förutom DNs ledarsidor inmundigar Antropofagi även publikationer såsom The Economist, och följer åtskilliga borgerliga politiker och random-tyckare på Twitter. Är förhållandet då det motsatta? Nej, borgarna håller sig allt som oftast inom det egna åsiktsspektrat. Aldrig att mina vänner borgarna skulle plocka upp en Dagens ETC, aldrig att de skulle klicka sig in på Dagens Arena. Deras konformt-zone är så förbannat comfortable.

Sannolikt beror detta på att borgarna leder, för tillfället. Den nyliberala ideologi, en konservativ ideologi (ulv) i liberala (fåra-) kläder, dominerar diskursen. Således är det viktigare för den fritänkande socialisten att känna sin fiende, än vad det är för den inboxade konformist-borgaren. Vidare är det banne mig riktigt svårt att hålla sig undan från borgarmedia, när snart sagt alla nyheter måste prånglas genom detta trånga filter.

Jag äter äcklig debatt-mat varje dag. Gör jag det då med ett öppet sinne? Döm själva:

Idag hittade jag en godbit i den äckliga debatt-buffé som är DNs ledarsidor. Läs, oh läs. Hur ljuvt det retar sinnets smaklök. Carl Johan von Seth går vetenskapens och i det förekommande fallet även humanismens ärende, kanske denna enda gång. Att "rena nålar [är] bättre är sterila dogmer" är visserligen välkänt, men det är inte fel.

Antropofagi har naturligtvis redan för länge sedan skrivit hyllmeter om ämnet: Läs här. I detta blogginlägg modellerar jag hur Alliansens vinst-maskin tuggar upp narkomankroppar som om det inte fanns någon morgondag (klicka för större):


Bakgrunden var Asks idé om privatisering av fångvården, i snaskig kombination med hennes groda om cannabisativas höga dödlighet samt utspel om skärpa straff för narkotikabrott. Antropofagi jämförde med USA och frågade retoriskt:

"Vad blir
(privatisering av fångvården) + (stränga straff för narkotikabruk)

?

Jo, ser ni, det blir en omfattande kriminalisering av människor i syfte att vinstmaximera
."

Och ser ni, där fick ni ju svaret också! Men läs som sagt gärna det länkade ursprungsinlägget för lite mer ben-kött.

Nåväl, nog om harm reduction och moderaternas plundringsplaner. För Antropofagi kommer den 30de januari för alltid gå ner i historieböckerna som den dag då en borgerlig ledarskribent tyckte något vettigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar