Antropofagi

måndag 1 december 2014

Imperialismens rasistiska diskurs är nu

Antropofagi har tidigare skrivit lite om vilka som är de riktiga bovarna, och även berört svängdörrs-karriärs-politiker-syndromet. Tidigare var det mycket sossar som gjorde sig skyldiga till det senare, men efter åtta år med Rymdimperiet – förlåt, Alliansen – är det moderater och folkpartister som excellerar i denna korrupta konst. Dagsfärskt exempel: Gustaf Hoffstedts (m) har i riksdagen varit med och öppnat upp för avreglering av svensk spelmarknad. Nu får Hoffstedt jobb på Branschföreningen för online-spel. (Avreglering, säger förresten EU-kommissionens antikorruptions-rapport, är en riskfaktor för korruption.)

Dagens Dagens ETC-ledare förfasar sig över svenska företags del i det neokoloniala plundrandet. Antropofagi har tidigare skrivit om hur politikers korruption och storföretagens samvetslöshet hör till både nutida och närhistoriska vanor och vanligheter. Svängdörrspolitik och politiskt syltburkskladdande är naturligtivs nyckelfaktorer i det neokoloniala spelet. Det är kapitalets mutor som håller svenska politiker från att trycka på fel knapp i plenisalen. Vapenexporten hade kunnat stävjas, liksom dumpningen av gift och skövlingen av skog. Varför bryr sig så pass få om att vi faktiskt dödar väldigt många människor, på väldigt vidriga vis?

I DN i helgen kunde en läsa om hur tyska kolonin Namibia var experimentverkstad inför Förintelsen. Tydligare kan det inte vara hur kolonialismens rasistiska ideologi format Europa, och fortsatt infiltrerar vår samtid, som mamma till nazismen. Antropofagi har tidigare skrivit om Jonssons rasism-modeller, och de kan vara värda att återbesöka. Nazismen, fascismen och nynazismen är neokolonial rasistisk diskurs, i rakt nedstigande led besläktat med Jonssons imperialismens rasistiska diskurs. Vi ser det även fördelningspolitiken, hur klass blir kastFanon var det på spåren:

"Man ser genast att skillnaderna i strukturen först och främst beror av vilken ras, vilket människoslag man tillhör. I kolonierna är den ekonomiska infrastrukturen på samma gång en överbyggnad. Orsak och verkan blir ett: man är rik därför att man är vit, man är vit därför att man är rik."

Antropofagi har tidigare siat om de stundande svenska rom-progromerna. Niklas Orrenius är inne på samma spår, och ser risk för en upprepning (eller värre) av 1948 års tattar-kravaller. Orrenius beskriver hur den statligt sanktionerade rasismen, med stöd i vetenskapen och påhejad av media, nära nog gjorde Jönköping till ett svenskt Jedwabne. Den vetenskapliga rasismen, som också tyskarnas folkmord i Namibia närdes av, och som var rationalen bakom Förintelsen. Den koloniala ideologin. Den är fortfarande verksam, som Orrenius visar, bland moderata kommunalråd och Flashback-användare.

Nazismen fanns, och finns, också i Sverige. Antropofagis förfader stod, i egenskap av jude, på svenska nazisters dödslista. I skånska Sjöbo låg timret redo för lägerbygge. Ur den bruna myllan föddes sedermera SD, som idag dirigerar hur svensk statsbudget får lov att se ut. SMR och SvP kan tyckas marginella, men SD har 13 procent, vågmästarroll, och kärlek hos de borgerliga.

Roy Anderssons hyllade (men i sin helhet tyvärr ganska dåliga) En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (2014) innehåller en oerhört vidrig scen där britter i tropikhatt medelst piskor och hundar tvingar in en grupp svarta människor i en gigantisk snurrande koppar-cylinder. Upphängningen är sådan att cylindern kan rotera kring sin egen axel. Genom att tända eld under koppar-cylinder tvingas människorna där inne att – för att undkomma hettan – försöka klättra på dess rundade insida, varpå koppar-cylindern så småningom börjar rotera. När rotationen blir fullgången ser vi att BOLIDEN är graverat i versaler längs med cylindern. Från ett närliggande château betrakta en grupp bleka åldringar skådespelet, sippandes champagne.

Tolkningen är given – vi är alla medlöpare i kolonialismens globala massmord. Då och nu. Roy Andersson riktar en veritabel push-kick rakt igenom en öppen dörr – vi vet nog alla hur bedrövligt det ligger till. Eller, vet vi?

Tyskland har med all rätta fått skit. Men nazityskland var bara den logiska slutsatsen av det europeiska tankesättet. Tyskland gjorde bara i Europa vad alla stormakter gjorde i resten av världen. Sverige har också en kolonial historia, som är synnerligen mörkad. St. Bartolomeus var en svensk koloni, som praktiserade slaveri fram till 1847. Read up on that shit om du inte vet. Kungahusets förmögenhet bygger på det här – kanske är det skönt att höra att vår Horkarl till kung inte bara köper horor för skatte-, utan även för blodspengar. Ingen slump att nazist-ättlingarna i SD vill att invandrare ska svära trohet till konungen.

Systemet är svår-överblickbart, och det är komplext. Tillsynes välmenande idéer kan vara försåtliga förtryckar-mekanismerInterventioner kan vara ockupationer. Feel-good kan vara kräk. Men, det är dock möjligt att genomskåda ett och annat om en anstränger sig en smula. Bara för att det är möjligt att blunda, möjligt att ta den officiella versionen för sann, betyder det inte att en inte har ett moraliskt ansvar att forska bortom corporate bullshit-ridåer och köpt politiker-prat.

Varför är det lugnt att svenska företag aktivt deltar i massmordet än idag? För att moderater är kapitalets hantlangare, och för att sossar är i kapitalets ledband. För att korruptionen i nationen är problemet i systemet. För att konsumismen gör svaga människor till lättköpta kapital-slavar. Ack Monstret inom och Monstret utom, eran samverkan är mig övermäktig.

Sammanfattning: Svenska politikers mutbarhet spelar en nyckelroll i svenska storföretags deltagande i neo/kolonialismen. Vi är deltagare och utförare i folkmord och plunder, så länge vi accepterar detta. Dessvärre är vi troende rasister, varpå Den Andres död gärna kan få förbli vårt bröd. För att låna några skånska ord: "Den välfärd, som du väl finner dig väl värd, är tredje världens ofärd, jao!" (Källa.)

Det är enbart Helt Off som en kan vända sig till i sammanhanget. Om inte för tröst, så för sanning.

[Uppdatering: Här var tidigare inbäddat två Helt Off-låtar. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Hur beter du dig man? by Helt Off on Grooveshark

Dödar o sorterar dom sen by Helt Off on Grooveshark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar