Antropofagi

fredag 28 november 2014

South Park är plötsligt socialrealism

Precis när Antropofagi höll på att orda om den mordiska och rasistiska polisen i USA, så skjuts en 12-åring ihjäl. Barnet var ute och lekte i en park med en soft air gun. Faderns kommentar, "varför använde de inte en elpistol", säger rätt mycket om förväntningarna på polisen. Som att det skulle varit okej att misshandla och elchocka ett barn.

Övervakningsfilmen från händelsen är helt bisarr. En polisbil bara dundrar in i parken, två poliser hoppar ur bilen och skjuter omedelbart ihjäl Tamir Rice. Telefonsamtalet till larmnumret pekar direkt på den strukturella rasismen:

– There's a kid with a gun in the park
– Is he black or white?
– ...he's black.
– OH MY GOD!

Hela konversationen, som jag parafraserar, är fullkomligt South Park-esque. (Tänk t.ex. avsnittet där South Park-polisen bara måste sätta dit alla rika svarta i stan – s08e06 The Jeffersons vill jag minnas att det var.) Rasistiska strukturer, någon? Dagens Ekis Ekman-ledare om att USA är ett kast-samhälle snarare än ett klassamhälle damp ner med otäck timing, och sammanfattar snyggt hela diskussionen om huruvida klass görs till ras eller ras görs till klass (en diskussion som Antropofagi fört bl.a. här, här och här). Ett kast-samhälle, menar Ekis Ekman, är ingenting annat än ett fullgånget klassamhälle där klass och "ras" sammanfaller. Därav termen white trash – i USA är det nödvändigt att specificera när det är fattiga vita vi pratar om, och inte bara vanliga fattiga (svarta).

Vi kan kallt konstatera att rasist-polisen mördat igen. Antropofagi hoppas att detta leder till att Fergusson-kravallerna får nationell spridning. Detta säger jag inte för att jag älskar att se saker brinna, men min bestämda uppfattning är att samhället måste tvingas till en radikal förändring. Polisen har fått tillräckligt många chanser att bättra sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar