Antropofagi

fredag 22 augusti 2014

Isolerad incident?

Alltid aktuell låt, tyvärr:
[Uppdatering: Här var tidigare en låt inbäddad. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Hip Hop For Respect (Feat. Verbal Jint, °¢³ª±×³×, TBNY, Vasco, Simon Dominic, °¡¸®¿Â, µµ³¢, sean2slow, MC¼ºÃµ) by IF on Grooveshark

Låten Protective Custody spelades in år 2000, efter att Amadou Diallo hade mördats av polisen. 41 rappare deltog i projektet Hip Hop for Respect, för att representera att den obeväpnade studenten Diallo skjutits med 41 skott.

Rapparen Breeze Brewin's rader är extra fina tycker jag:

"You wanna be a fuckin accident, the beast was barkin
You wanna know how many accidents to rob a New Yorker?
And the possible attrocity
Millimeters from the kids set the Glock
With a ferocity, seemin as it's inbread
While I stated innocent, but stressing it
You sure that it was desolate
It could have been an isolated incident
Nothing was found, no hard feelings I fight bad guys
Strutting around [...]"


Det är liksom frågan, You wanna be a fuckin accident

Amadou Diallos öde kom också att användas i boken Blink, som driver tesen att poliserna som mördade Diallo inte egentligen var rasister, men bara hade jävligt mycket fördomar. Som man har, om man lever och verkar i USA, och tar del av medias ständiga flöde av stereotyper.

En hårfin skillnad mellan rasist och fördomsfull, kan tyckas. Skillnaden ligger rimligen i huruvida man medvetet och ideologiskt är rasist, jämfört med att man bär på mer eller mindre undermedvetna fördomar som styr ens intuitiva agerande. (Jag breder ut mig en smula om det t.ex. här.)

Strukturell rasism är ett svårt begrepp. Liksom andra strukturer är en rasistisk struktur naturligtvis summan av alla de beteenden, normer och beslut som alla invånarna i strukturen reproducerar. Någon skribent beskrev det för ett tag sedan som en trafikstockning – det är inte den enskilda bilistens "fel", men hen bidrar ändå till kaoset. Lösningen är att skapa strukturer för att färre ska välja bil – t.ex. bygga ut tunnelbana och järnväg istället för att plöja ner miljarders miljarder i ett förlegat förbifartsförslag som grott i besluts-limbo sen 70-talet. Ni vet det där decenniet vars trafikplanering vi hatar, eftersom det förstörde stadskärnor i hela Sverige.

Att polisen i Ferguson mobiliserar stridsvagnar mot fredliga demonstranter tyder på vissa ogynnsamma strukturer. Att polisen gång på gång på gång mördar människor för att de har en mörk hudfärg, det betyder inte att varje enskild polis är rasist. Det betyder dock att samhället ifråga är rasistiskt, eftersom människor mördas enligt urvalsgrunden "hudfärg".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar