Antropofagi

torsdag 23 oktober 2014

De elakartade strukturernas byggmästare

Om en av någon anledning fortfarande känner tvekan och osäkerhet angående den strukturella rasismen, bjuder följande This America Life-avsnittett ypperligt exempel:

(Spoiler-varning i det följande.)

En studie visar att POC-kids straffas oftare för lindrigare förseelser i skolsystemet i Texas. (Där finns det data, men andra delstater kan knappast friskriva sig.) Fenomenet kallas the school to prison pipeline, där POCs och då särskilt afroamerikaner lär sig att de är "bad" redan i pre-school.

Antropofagi har varit inne och nosat på det amerikanska fängelsesystemet tidigare. Vad som bör tilläggas är att minoriteter är majoriteten bakom galler. Låt oss för en sekund återvända till Let's Get Free:
[Uppdatering: Här var tidigare inbäddat Dead Prez' They Schools. Innan Grooveshark släcktes ned.]
They Schools by dead prez on Grooveshark
Först går en i skolan.
[Uppdatering: Här var tidigare inbäddat Dead Prez' Police State. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Police State by dead prez on Grooveshark
Sen är våldsmonopolet stygga.
[Uppdatering: Här var tidigare inbäddat Dead Prez' Behind Enemy Lines. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Enemy Lines by dead prez on Grooveshark
Slutligen hamnar en i finkan.

Förutom att visa hur den strukturella rasismen kan verka, visar pod-casten ovan också varför det kan vara bra att föra viss typ av statistik. Det finns en diskussion kring huruvida det egentligen är antirasisterna respektive feministerna som upprätthåller rasismen respektive sexismen genom att envisas med att dela upp människor utifrån exempelvis etnicitet och kön. Men, kära vänner, rasismen försvinner förmodligen inte för att vi slutar låtsas om den. Analogt med hur den individ som säger sig vara icke-rasist förmodligen bara väljer att inte medvetandegöra sina fördomar (läs här), så är ett samhälle som mörkar sin strukturella rasism helt enkelt inte intresserat av att göra upp med strukturen.

Liberalerna, aka. strukturförnekarna, blundar stenhårt för strukturer. När en visar data på att POCs straffas hårdare i skolor, då kanske de kisar lite och muttrar ett halvhjärtat erkännande. Nästa dag får en dock ett argt mail som börjar med orden Kära Nordkorea-kramare, och fortsätter med en rad förvirrade (bort)förklaringar till varför det förhåller sig som det gör. Kanske är liberalens strategi att erkänna bara exakt det som är bevisat, och hålla för djupt osannolikt allt det andra. Liberalen menar då, i föreliggande fall, att enbart Texas kan uppvisa denna rasism i skolsystemet. Alla andra skolsystem i hela världen är fria från rasism. Vidare, strukturen finns bara lokalt i kausalitets-kedjan också. The school to prison pipeline är ett alltför vidlyftigt antagande som liberalen närmast hånskrattar åt. Det är absolut inte så att rasismen i skolsystemet (lokalt i Texas) har något som helst att göra med överrepresentationen av POCs i amerikanska fängelser.

Nästa steg som liberalen tar är ut på ett riktigt stinkande gungfly. Liberalen insinuerar, utan att säga det rakt ut, att afroamerikaner och andra POCs är hårdare straffade, i skola såväl som rättssystem, för att de faktiskt är
[Uppdatering: Här var tidigare inbäddat Michael Jacksson's Bad. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Bad by Michael Jackson on Grooveshark

Även om forskningsinsatsen i This American Life-avsnittet visar just att POCs straffas hårdare för samma förseelser, så kringgår liberalen detta genom en insinuerande argumentation. Hen diskuterar således aldrig själva sakförhållandet, men glimtar lagom mycket på ventilationen för att släppa in lite brun diskurs som clouds the mind of the svagsinta. Kanske passar hen över bollen till någon obskyr "akademiker", med kopplingar till Avpixlat, som förklarar att människor med afrikanskt ursprung är genetiskt predisponerade att begå illdåd. Liberalen hävdar att hen egentligen inte håller med rasisten ifråga, men lägger orimligt mycket tid på att argumentera för dennes rätt att utrycka sin rasistiska åsikt. Alla motargument från rimligt/vänster-håll attackeras häftigt som försök att avskaffa yttrandefriheten.

Vad är det egentligen som är liberalens agenda? En kan bara spekulera, men det slår Antropofagi som en blöt pannkaka i trynet att liberalen har gått på fina privatskolor och ätit dyr fisk under sin uppväxt – inte kan väl liberalen vara så urbota dum som hen ger sken av? Antropofagi har tidigare ofta anfört att liberalen förnekar strukturen. Nu är det dags att ompröva det antagandet.

"Jag anser", säger Antropofagi, likt Pontus Pilatus gör i Om Godheten (Kyrklund, 1988), att liberalen i själva verket döljer strukturen. Att vara blind för strukturen är att vara dum, ovetande, oskyldig. Att aktivt mörka strukturen är att vara en förövare – det är som minst en stark indicie. Varför stycka och begrava kroppen, om en inte är mördaren? Någon försöker en skydda.

Antropofagi har tidigare diskuterat högerns medvetna dumhet i olika frågor. Nu är detta argument förenat med argumentet om liberalens handikapp gällande vetenskapsteori, dvs. oförmågan att erkänna strukturer pga. oförmågan att förstå att verkligheten är stratifierad. Den nya slutsatsen lyder:

Liberalen förnekar strukturen eftersom hen vet att den är där – det var ju liberalen som upprättade strukturen från första början!

Likt en pusseldeckare som får sin upplösning får nu diskussionerna om (ny)liberalism, rasism och vetenskapsfilosofi sitt slut. Här står vi med kunskapen om vem som är mördaren. Vi kommer dock aldrig kunna överblicka de otaliga offren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar