Antropofagi

måndag 11 augusti 2014

Femischism

Vilka kan tänkas gå på detta löjliga? Detta, o detta löjliga. Att Folkpartiet av idag – alltså inte det socialliberala och antirasistiska folkpartiet, men det populistiska, pseudorasistiska, antiintellektuella och dum-borgerliga Folkpartiet – skulle vara feministiskt. Antropofagi har genom antropologiska studier och knivskarp analysförmåga kunnat inringa några individer – tillräckligt många, misstänker jag, för att de ska kunna kallas för en grupp – som kan tänkas gå på detta o detta, trots dess löjlighet.

En grupp? Vad är en grupp? I normala fall är det en samling individer (om vi talar om en grupp människor) som har någon gemensam nämnare. Den rödhåriga gruppen. Gruppen tjuvjägare, dvs. individer som tjuvjagar – ej att missta med poliser. Gruppen där borta på hörnet, som spottar snus och röker cigaretter.

Denna grupp, dvs. dessa individer som jag har valt att gruppera utifrån kriteriet att de besitter någon form av gemensam nämnare, är apolitiskt lagda karriärskvinnor som röner så kallad framgång på den så kallade arbetsmarknaden.

Vad menas? Mitt grundläggande antagande är att varje tänkande människa omedelbart inser att Folkpartiet ej är feminister. Detta antagande bygger på tesen att borgare och nyliberaler är inneboende antifeministiska – detta då de ej identifierar strukturer, och reproduktion därav, som giltig förklaringsmodell för något som helst. Feminism, å andra sidan, är att identifiera en viss typ av strukturer som missgynnar kvinnor och befäster ett visst normsystem (socialt kön) utifrån biologiskt kön. Feminism är därmed en struktur-fokuserad ideologi. (Detta är en definition som går bortom den rent lexikaliska.)

Skulle en ej hålla med om detta kan en beakta det faktum att FP löjligt hoppat på feminist-tåget i Fi:s framgångars kölvatten. Kappvänderi i sin renaste och mest uppenbara form.

Så, varför gruppen som går på löjet? Hur är det möjligt? Jo, dessa personer är i allt annat borgerliga väljare. De älskar ROT, RUT och jobbskatteavdrag, de föraktar rumänska tiggare, och de har aldrig sett en valdebatt. De tror att Nya Moderaterna är Nya, de tror att SD bildades ca 2005, de tror att de själva förtjänar sitt överflöd i någon slags moralisk bemärkelse. De har kanske även yttre kännetecken såsom stadsjeep.

De är dock, hör och häpna, också kvinnor. Således får de känna på patriarkatet, även om de i sina privilegiebubblor självklart inte ser dess råaste sidor – liksom en rik rasifierad person oftast kan undgå den strukturella rasismens klor.

Gruppen framgångsrika, politiskt ointresserade karriärkvinnor är i allt privatpersoner, enligt Granérs definition – förutom det att de är just kvinnor. Trots att de är svinaktigt duktiga på sitt jobb förbigås de när det ska befordras. De måste stå ut med manliga chefers och IT-supportens eviga sexism. De måste prestera dubbelt så bra som sina manliga kollegor för att hävda sig, men får ändå inte samma lön. De ser, ty de är egentligen väldigt intelligenta, att det är pga. deras kön som de missgynnas.

Men, inte fan kan de ifrågasätta alla sina privilegier genom att erkänna andra typer av förtryckande strukturer i samhället! Istället måste de hitta den löjets högborg som marknadsför nyliberal feminism, dvs. falsk och förljugen kvinnokamp. De politiskt insatta, kunniga och belästa genomskådar naturligtvis FP:s illusion, men de politiskt ointresserade statsjeeps-personerna anar föga ugglor i mossen. Man får helt enkelt ge en eloge till den dumme Björklund för att han fångar upp denna resurs-starka väljargrupp!

Kan då övriga borgerliga partier klara av att genomföra någon motsvarande manöver, nu när Fi:s framfart visat var det finns röster att hämta? Jag tror att KD kommer gå ungefär samma väg som SD, dvs. absurd-särartsfeminist-spåret. Här handlar det om att betona att kvinnor faktiskt har omvårdnadsgener och att feminism är att ge kvinnor möjlighet att vara hemma med barnen. Ökad lön för männen, så att kvinnorna kan vara hemmafruar! (Är du intresserad av detta finns det mer stoff här och här och här.)

Riktigt jävla intressant skulle det bli om Moderaterna återanställde Littorin, och med hans hjälp gick på sexuell frigörelse-linjen. Legalisera sexköp för kvinnans frigörelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar