Antropofagi

måndag 19 maj 2014

Marknadens soldat

Adaktusson (kd) och Engström (pp) drabbade samman på DN-redaktionen – se här. Adaktusson gjorde storligen bort sig, med inövade rants och ett smug smile. Framförallt tycks mannen oförmögen att resonera och argumentera sakligt. Istället spyr han floskler som med lite god vilja kan liknas vid värdeargument.

Hur som helst har nog Piratpartiet glömts bort en smula, inte minst i skuggan av Fi. Detta trots att NSA och FRA och Google och alla de andra samlar in mer data om oss idag än någonsin förut. Detta skulle man kunna skriva ett par rader om, men i brist på tid väljer jag att hänvisa till Marknadens soldat.

Ibland glömmer kanske vissa att Helt Offs Marknadens soldat är en underbart fet skiva. Här, lyssna bara på titelspåret:
[Uppdatering: Här var tidigare en låt inbäddad. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Marknadens soldat by Helt Off on Grooveshark

Alla är vi marknadens soldater, naturligtvis. Har men vill ha mer. (Förutom de som de facto inte har. Från dem skall tas också det de har.)

En annan låt värd att lyfta fram är denna:
[Uppdatering: Här var tidigare en låt inbäddad. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Fogden kommer by Helt Off on Grooveshark

Den ökande skuldsättningen i samhället speglar den totalitära kapitalismens strategi för livegenskap. Att sätta i skuld är en gammal klassiker – redan statarna hölls kvar vid skånska gods och gårdar medelst listigt konstruerade skulder som ständigt bara växte. Lön fick man ju i brännvin, husrum och möjligen lite föda.

Skuldsättningen blir idag även underhållning – Lyxfällan och liknande är ju betydligt mer skrattfest än folkbildning. Så misskrediteras och hånas de skuldsatta, när poängen gnuggas in att det är de skuldsattas egen dumhet som sätter dem i klistret. Strukturer lämnas helt därhän.

En oreglerad marknad kryllar naturligtvis av oseriösa aktörer. Häromdagen fick jag direktaddresserad reklam från en företag som ville skuldsätta mig. Jag fick veta att jag kunde ta stora lån, till hög ränta – betalningsanmärkningar eller anställningsform (t.ex. ingen) var inget som man tog hänsyn till! Fritt fram att låna, för att köpa platt-teve eller helt enkelt för att betala räntan på ett annat lån. Och vet ni vad? I Sverige vräker man barn. När skulderna ska krävas tillbaka, då kan en bokstavligen tvingas gå ifrån hus och hem.

Nog om detta. Piratpartiets Engström skolar KD:s Adaktusson i både det ena och det andra som rör mänskliga rättigheter och massövervakning, samt hur fenomen såsom internet och Europaparlamentet fungerar. Låten Full kontroll skrevs i god tid innan Snowden-gate, men känns ännu mer relevant idag när vi vet att FRA prånglar info om svenska medborgare till NSA.
[Uppdatering: Här var tidigare en låt inbäddad. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Full kontroll by Helt Off on Grooveshark

Piratpartiet problematiserar även upphovsrätt, vilket jag berör här och här. Man vill upphäva IPRED, och man har tidigare varit delaktiga i att stoppa ACTA. Idag är man starkt kritiska till TTIP (här och här). Lite sorgligt är det att ett av de få partier som försöker värna vår integritet och våra rättigheter förmodligen kommer halka ur Europaparlamentet i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar