Antropofagi

fredag 11 april 2014

Vad blir PITT bakifrån?

Neofeodalism är ett ord jag tidigare vantolkat på grund av livlig fantasi. Neofeodalism innebär egentligen en situation där företagen tagit över, maso menos, men jag ville ha det till att beskriva den nuvarande situationen där adeln fortfarande robbar oss på våra dubloner. Jag tänkte på EU-subventioner till jordägare, men i själva verket handlar det om nationalstatens försvagade roll i en väldigt vilsen värld där feta fucking företag har mycket mer makt.

Den korrekta definitionen av neofeodalism blir tillämpbar angående TTIP. Att multinationals övertrumfar demokratins spelregeler och the rule of law, det är riktigt nasty ass shit. TTIP innebär att företag kan stämma nationer för utebliven vinst, och detta i en slags bisarr överstatlig företagstribunal. Om ett land vill införa mer långtgående miljöhänsyn, eller mer omfattande säkerhetsföreskrifter, kan detta anses inkräkta på storföretagens rätt till profit. Samma sak om väljarna säger nej till vinster i välfärden – då kan räntesnurrande riskkapitalister dra staten ifråga inför rätta. Framtiden är nu, som Non Phixion säger, och inte på ett trevligt sätt.

Eftersom svensk Näringsliv – intresseorganisationen för korrupta rövarbaroner, adelsmän och enprocentare – redan nu visar prov på totalitära tilltag när man förnekar väljarna rätt till kunskap och information genom att via Almega behärska den enda större medieaktör som inte är integrerad i den totalitära kapitalismens logik, kan utvecklingen bli ännu mer dystopisk framöver. Tänk er ett verktyg som ger näringslivet möjlighet att stämma en stat för minskad vinst, och tänk er hur det verktyget vänds mot informationsfriheten. Konsumenters rätt att veta vad man äter är starkt begränsad i t.ex. USA, där det är förbjudet att ange huruvida en vara innehåller GMO-grödor. (Upphovsrätt is a bitch.) Så vill vi inte gärna ha det va?

Näringslivet vill slippa regleringar, och TTIP är det perfekta verktyget för detta. Men näringslivet vill också kringgå den s.k. konsumentmakten. Näringslivet vill inte behöva ange vad man blandar i maten, var man tillverkar skiten, vem som slavar för vilka löner, vilka substanser som orsakar cancer, med mera etcetera och dylikt. Tobaksbolag stämmer redan idag stater för att de informerar om hälsoriskerna med cigaretter. Detta är applicerbart på en jäkla massa andra arenor. Vilka är de stora folkhälsoproblemen idag? Jo, förutom tobak och sprit så är det att folk äter crap. Men företag har så klart även att vinna på att mörka information om t.ex. produktionsvillkor och miljöpåverkan.


När företag, dvs. entiteter som enbart drivs av kortsiktiga vinstincitament, kan bestämma vad vi får veta och inte – då är loppet banne mig helt kört.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar