Antropofagi

onsdag 15 februari 2017

Jag håller med en moderat

Det är lite skrämmande att inser att man håller med moderaten Hanif Bali om jävligt mycket. Här lägger han ut texten lite i Dekonstruktiv Kritik.
 
Antropofagi har tidigare pekat på att legalisering/avkriminalisering av tunga droger är det viktiga ur folkhälsosynpunkt, samt eventuellt ur mängdbrottssynpunkt. Däremot sätter Bali fingret på att det är cannabis som är stora intäktskällan för gängen, och således källan till våldsspiralen.
 
Viktigt även som Bali lyfter, att även om avkriminalisering (till skillnad från legalisering) är viktigt ur folkhälsosynpunkt (främst avseende tunga droger som heroin), är det sannolikt det sämsta för att bekämpa organiserad brottslighet. Det skulle bara underlätta för dem att hantera sin försäljning utom räckhåll för lagens långa.
 
Sammanfattningsvis bör inställning vara total legalisering av samtliga droger, och givetvis reglering enligt apoteks- eller systembolagsmodell. (Kan se olika ut för olika knark, t.ex. Schweizisk modell för heroin och receptfri cannabis med åldersgräns på systembolaget. Psykoaktiva substanser kanske skulle vara på recept på apoteket, villkorat med någon sorts psykiatrisk prövning eller what not.)
 
Skulle total legalisering inte gå att genomdriva, är modell näst bäst att legalisera weed och reglera enligt systembolagsmodell med statlig produktion, statliga grossister och statlig detaljhandel. Men, avkriminalisera tunga droger som heroin av folkhälsoanledningar, även om det inte låter sig legaliseras. Och så får vi väl ta smällen av att den organiserade brottsligheten sannolikt kommer fortsätta hantera t.ex. heroin- och kokainhandeln.
 
Jag har nog lyft det förut, men det hade varit oändligt intressant att höra en kunnig kriminolog redogöra för utvecklingen i Portugal de senaste 15 åren. Folkhälsan har ju vunnit mycket på avkriminaliseringen, men hur är det med försäljning, knarkvåld och gängbildning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar