Antropofagi

onsdag 11 januari 2017

Prediktioner för 2017, del 1: Narkotika

Eftersom 2016 års prediktioner gick sådär, ska jag nu försöka hålla mig till ämnen där jag känner att jag har marginell koll. Samt, jag ska försöka formulera prediktionerna så att de går att följa upp på ett meningsfullt vis, och så att de säger någonting om mina teorier eller min världsbild. P.g.a. mycket begränsad tidsresurs tar jag ett frågeområde i taget, så att jag hinner få ut några prediktioner innan januari månad är förbi.

Antropofagi har rotat en del i narkotikapolitiken på sista tiden. Härvidlag vill jag förutspå följande:

1. Antalet gäng- och narkotikahandels-relaterade mord och skjutningar kommer att fortsätta att öka i Malmö, Göteborg och Stockholm under 2017. Om så inte blir fallet måste jag ifrågasätta min idé om att narkotikapolitiken leder till en spiral av våldsbrottslighet, eftersom narkotikamarknaden är illegal (vilket utesluter vanliga konfliktlösningsmekanismer) samt har en tydlig territoriell komponent. Uppföljningen bör väga in t.ex. polisorganisationens utveckling i en rimlig omfattning, eller andra tänkbara variabler som kan ha genomslag och som aktualiserar sig.

Här kan min förutsägelse t.ex. falsifieras av att antalet mord minskar eller i alla fall inte ökar. Indikatorer för uppföljning: i) antal mord och skjutningar (källa: media samt BRÅ); omfattning av narkotikahandeln och marknadens utveckling (källa: media och BRÅ). Viss reservation för att tillförlitlig statistik kanske inte kommer gå att uppbåda redan i januari 2018. En preliminär uppföljning kan då göras utifrån magkänsla och tillgängliga siffror.

2. Paradigmskiftet kommer att fortsätta:

a) I Sverige. Fler åtgärder kommer att vidtas för att bygga ut skadereducerande åtgärder och motverka spridning av blodsmittor samt narkotikadödlighet. Exempel skulle kunna vara att man möjliggör distributionen av naloxon (medicin för att häva överdoser), att sprutbyten byggs ut (är redan påväg att ske i t.ex. Göteborg, men ännu mer), samt att trösklar för sprutbyten i landstingsregi sänks (åldersgränser etcetera - här ser vi redan att det finns förslag från olika myndigheter). Givetvis maler kvarnarna långsamt, och som nämnts är utvecklingen redan påväg. Jag tror ändå att det kommer vara möjligt att utvärdera huruvida 2017 blir ett progressivt år eller ej avseende harm reduction och narkotikapoitik.

Indikatorer för uppföljning: i) "debattens" ton och utveckling (risk för körsbärsplockande); ii) antalet planerade och/eller realiserade sprutbyten; iii) förslag om, eller faktiska förändringar av, policies kopplade till skadereducerande åtgärders tillgänglighet (t.ex. avseende huvudmannaskap, åldersgränser, anonymitetsmöjligheter och liknande).

b) I världen. Kriget mot narkotikan kommer fortsätta tappa i legitimitet. Fler länder kommer hoppa av den gängse FN/USA-linjen och ta steg mot avkriminalisering. Utvärdering av legalisering och avkriminalisering i t.ex. USA och Kanada kommer leda till att narkotikakriget tappar argument. Forskningen kommer fortsätta visa på hallucinogenernas företräden (t.ex. för att medicinera depression och tvångssyndrom). Den lagliga, reglerade marknaden i olika länder kommer också driva utvecklingen mot svagare cannabis-typer, på samma sätt som legaliseringen av alkohol i USA tillbaka i dagarna gjorde att öl och vin plötsligt dök upp som alternativ till tung HB. En annan sådan utveckling skulle kunna vara cannabistyper där THC:n är en mindre dominerande komponent, vilket skulle erodera kopplingen till psykos-tillstånd. Vidare kommer Dutertes mordiska drogkrig, och hiv-epidemins eskalerande i Ryssland, leda till ökad goodwill för skadereducerings-förespråkare och människorättsaktivister.

Indikatorer för uppföljning: i) medierapportering och spridning av underlag och rapporter som argumenterar för "nedrustning"/liberalisering; ii) antal länder som föreslår eller faktiskt genomför avkriminalisering; iii) diskussioner i FN kring nolltolerans-målet, och givetvis eventuella förändringar i deklarationer och dylikt - här måste en erinra sig att förändringar skett redan under 2016 i och med den tidigarelagda UNGASS-konferensen, och att fokus således redan delvis flyttats bort från repressiva åtgärder; iv) forskningens utveckling kring t.ex. cannabis och hallucinogener, samt  genomslaget som forskningen får i opinionen; v) sanktioner eller andra politiska åtgärder för att sätta press på de repressiva regimerna, mest noterbart Duterte i Filippinerna.

Vad som kan falsifiera prediktion 2 a)-b) är givetvis om utvecklingen jag beskriver uteblir eller i värsta fall blir den motsatta. Det skulle också kunna vara så att någon typ av tredje, pragmatisk väg uppstår som jag inte räknat med.

3. De högerpopulistiska krafterna i Sverige (SD) och världen (Trump, Putin, Nationella fronten) kommer att stå för en partiell backlash. Detta som en motreaktion på utvecklingen som beskrivs i prediktionen i punkt 2 b) ovan. Duterte, Trump och Putin kommer att eskalera kriget mot narkotikan, vilket även kommer innebära sanktioner och andra åtgärder för att piska tillbaka småländer in i war on drugs-ledet. (Trumps diskussioner med Mexico i dessa frågor kommer sannolikt ge upphov till stor tragikomik.) Nolltolerans och repressiv narkotikapolitik kommer allt tydligare bli en komponent i den konservativa verktygslådan. TAN på GAL-TAN kommer dra åt mer drogkrig, inte minst då t.ex. legaliserande Californien och Kanada står som GAL-krafter i dagens politiska diskurs.

Det som kan falsifiera mig härvidlag är t.ex. om Trump vänder i narkotikafrågor, om SD följer William Petzälls exempel, eller om Putin plötsligt får medkänsla för injektionsnarkomanerna i sin befolkning/av pragmatiska skäl inför sprutbyte för att bromsa hiv-epedemien. Vad som också kan falsifiera mig är om TAN-krafterna helt enkelt inte alls får genomslag i debatten, eller t.ex. om liberala krafter/länder/ledare blir de som står för repressiv narkotikapolitik. Indikatorer för uppföljning: i) Kinas närvaro i debatten (på den restrikiva/repressiva sidan givetvis); ii) Putins, Trumps och Dutertes kompis-skap i frågan; iii) press på småländer från t.ex. USA, Ryssland och/eller FN; iv) GAL-krafternas beteende och positionering.

Det kan även vara på sin plats med några narkotikarelaterade prediktioner på det privata planet:

4. Jag kommer att testa LSD. Propaganda i populärkulturen + känsla av livsleda = lust att skaka om hjärnan lite.

5. Jag kommer röka på vid något tillfälle (för första gången på flera år). Detta då arbete + livsstil kommer eskalera en redan pågående stressrelaterad mag/tarm-problematik som gör alkohol och kaffe mindre begärligt. Summan av lasterna etcetera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar