Antropofagi

onsdag 18 januari 2017

Prediktioner för 2017, del 4: (De inbillade) effekterna av Trump

 
Antropofagi syntetiserar SSC:s Batman-effekt-diskussion och P&P:s Trumps-ekonomiska-politik-diskussion, och förutspår att 2017 kommer att tolkas i djupt positiva termer för Mr. Övertrump.
 
Eftersom Trumps diaboliska skattesänkningar kommer leda till en viss stimulans för ekonomin, samtidigt som hans stora despot-godtycke randomiserat tvingar företag att behålla viss verksamhet i USA, kommer Trumps policys av nationalekonomer och andra idioter under 2017 att tolkas som ytterst välriktade och effektiva. Bara för att killen har superhjältedräkt och detta råkar samvariera med ett litet skutt på tillväxtkurvan.
 
Det här borde jag väl spara till prediktionerna för 2018, men: I själva verket kommer ojämlikhetens ökningstakt att öka, vilket kommer att leda till en ännu mer ondskefull ond spiral. Det stora godtycket kommer att skada ett av ekonomins viktigaste resurser, nämligen förutsägbarhet, vilket i förlängningen kommer att hämma de få marknader som ändå är någorlunda välfungerande. Verksamheter som borde dö alternativt flytta kommer hållas vid liv, och liksom Hallandsås-tunneln kommer kostnaden därmed bara öka. Medans det läcker ut gift.
 
Indikatorer för uppföljning: USA:s tillväxttakt; Trumps härjningar och rapportering därom.
 
Vad som kan falsifiera mig: På kort sikt att Trump beter sig värdigt och vettigt samt att tillväxten inte ökar. Mer intressant är kanske uppföljningen om två-tre år: Dvs. kommer kraschen komma, och kommer den vara mäktig? Det där, tänker du kanske, är aftermathmatics.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar