Antropofagi

onsdag 16 november 2016

"Knarkvåld" - världens tredje bästa löpsedelsord?

Det är vida känt, men kanske inte först i tablån. Duterte mördar amfetaminlangare och -brukare. Under en period så många som 50 personer om dagen. (Såhär tycker SBF om den saken.)
 
War on drugs i sin svinigaste form. När en läser Chasing the Scream så är det rätt klart att världen, allt sedan 1914 års Harrison Act, har bedrivit ett kontraproduktivt kring mot narkotika.
 
Följder av kriminalisering:
 
- Ohälsa i form av hiv och hepatit C-överföring samt överdoser
- Våldsbrottslighet och korruption
- Destabiliserande av stater, t.ex. Mexico
- Finansiering av drogkarteller
- Dehumanisering av stora grupper människor (narkotika/miss/brukare)
- Överfulla fängelser, vilket skadar demokrati och statskassor
- Vanlig småbrottslighet som stölder, för att dag-till-dag-finanseria jonkandet
 
Svenska modellen är inte så mycket bättre, vilket framgår i efterordet till svenska (dåliga) översättningen av Chasing the Scream (Tysta skriket), men än bättre i Magnus Lintons Knark. Det Beijerotska paradigmet dignar av rashygien. Antivetenskapligheten är smeten i enigheten.
 
Sent fick injektionsbrukare tillgång till sprutbytesprogram, och även idag är dessa begränsade såväl geografiskt som av regler. (T.ex. måste en vara 20 år för att få rena sprutor. Debutåldern för injektionsbruk är 18, och nästan alla injektionsbrukare har hepatit C ett år efter sprutdebuten.) Medicinen Naloxon, som räddar liv vid överdosering av opiater, distribueras fortfarande inte, trots debatt.
 
Även om en skiter i knarkarna, och tycker att de kan dö av överdos och aids - dvs. den svenska inställningen från 1960-tal och framåt, som först nu börjar klinga av... Även om en tänker så, är de ökande nivåerna av gängrelaterat våld i Sverige en god anledning att överväga legalisering. I USA och framförallt i Mexiko mördas sinnessjukt många människor i narkotikarelaterad brottslighet. Trist om Sverige går samma väg.
 
PS. Intressant skillnad mellan det liberala och det konservativa tankesättet, på samma sätt som i uppfostransfrågor. Under legalisering förväntas individer själva uppbåda drivkraft till att välja bort droger. Under war-on-drugs ska en med auktoritära metoder skapa en yttre drivkraft mot knarkandet. Inre drivkraft alltid bättre jao! DS.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar