Antropofagi

söndag 17 april 2016

Självskademysticism

Angående Panama pappers: De riktiga bovarna; rätt fokus; korruptionens roll. Som sagt.

Pengar & Politik tipsar om den här artikeln.



Det är Branko Milanovic som diskuterar de strukturella förändringar som ökad ojämlikhet fört med sig, och som orsakar ökad ojämlikhet, i en ond spiral. En av frågorna är "Big Money" och dess makt över politiken.

När en betänker att de rikaste givetvis kommer att göra allt för att sko sig själva (historisk data samt vissa teorier pekar på detta), inser vi genast att ojämlikheten kommer att öka (som Molander, Beinhocker m.fl. pekar på) så länge motmedel ej tillämpas.

En del i ojämlikhetens-självamplifierande-naturs kontemporära uttryck är Korruptionen i Nio Led (Nio Dödskallar): Skattefiffel, Snurrande-dörr-system, Vidrigheter, Oegentligheter, Snuskbeteende, Fusk, Sneakyness, Dödligt Trix, samt Dödaochsorteradomsensellschaft. Ack Monstret i vars bälte de Nio Dödskallarna dingla! (Se mer om Monstret här, här, här, här.)

Vi har alltså att beakta att ett snabbare och snabbare snurrande Kosmiskt Hjul Av Helvetesgarn finns med i leken. Att hjulet finns, att det snurrar, och att det accelererar, detta måste vi helt enkelt acceptera. Istället för veklagan över detta, måste vi inventera vårar käppföråd.

Vilka strategier har vi att tillgå? Vilka verktyg är ännu utom Storfinansens och Hertigarnas girigbuksklor? Allmän och lika rösträtt är en sådan sak. Heja Sanders! Heja Corbyn!

Sann och saklig debatt om samhällsfenomen och deras effekter är en annan. I den andan avslutas härmed detta inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar