Antropofagi

onsdag 6 april 2016

Intersubjektiva fenomen är samma sak som flägz

Förutom att äntligen knyta upp CA-knuten, samt rycka lite i rasist-garnnystanet, så sopar SSC nu ihop skärvorna av den vas som Houellebecq slog sönder och som Antropofagi har försökt limma ihop sedan dess. Såhär skriver SSC.

Det Antropofagi har försökt förstå i termer av "intersubjektiva fenomen", beskriver SSC ur ett mer renodlat sociologiskt perspektiv som tribal flags. Och eftersom tribes är intresserade av att vara tribes, inte av huruvida trossatserna (oj vilket oavsiktligt snuskigt dubbeltydigt ord! spermade underkläder gubevars!) är "sanna" eller ej, kommer intersubjektiva fenomens korrespondens med den objektiva verkligheten aldrig vara relevant – vilket gör beteckningen "intersubjektiva" så användbar.

Det finns emellertid en yster skiljelinje mellan exempelvis SSC:s tribe (ska vi säga "stam"?) och exempelvis sunni-stammen. SSC-stammen är uppenbart förmögen till självreferens, dvs. till ett metaperspektiv, vilket sunni-stammen inte tycks vara. 

("Tycks" är säkerligen ett nyckelord i sammanhanget, eftersom det implicerar att utsagan handlar mer om Antropofagis kunskapsläge än om verkligheten som sådan. Kanske är sunni-stammens medlemmar och förespråkare i allmänhet förmögna att diskutera stammen och andra stammar ur ett utifrånperspektiv. Kanske är de gamla Bath-partisterna i IS-ledningen, t.ex., bara beräknande manipulatörer som inte är det minsta religiösa; kanske är europeiska IS-frivilliga bara våldtäktssugna agnostiker; vad fasen vet väl jag. Obs – exempel ej sunni-representativa.)

Förresten använder SSC ordet "atomized" så ofta att Houellebecq-associationen inte går att slå ifrån sig. Där H. landar i (förutom en Atwoodsk transhumanistisk utopi) att samhället kommer att fall sönder utan sammanhållande kitt, lutar SSC:s mindre episka beskrivning av stam-evolution snarare åt att världen "bara" kontinuerligt omstöps. Identiteter approprieras, bryts sönder, skapas, växer, krymper, degenererar, förstärks, försvagas. Det är inte En Kristenhet som ska ersättas av Ett Islam, eller En Konservativ Sammhällsordning som ska ersättas av En Världsomspännande Konsumism – även om också SSC är inne och snaskar på den senare dikotomin. Hur som helst känns Houellebecq plötsligt lite melodramatisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar