Antropofagi

fredag 25 mars 2016

Pomerantsevs bok är mycket bra

Harari och Houellebecq har stulit en och annan spaltmeter här på Antropofagibloggen. Temat? Intersubjektiva fenomen, och huruvida vi saknar dem. Antropofagi har tidigare även varit inne på könsobalansen i den postsovjetiska kontexten, förklarad delvis av självmord och superi i normlöshetens kölvatten.

Urfeta Ingenting är sant och allting är möjligt (Peter "Piiitr" Pomerantsev) förenar tankegångarna. Rysk-brittiske Pomerantsev beskriver ett politiskt system där lögnen mycket riktigt är användbar såtillvida att den påverkar verkligheten. Regimen är en nihilistisk kleptokrati med korruptionens struktur, men som spelar på neokonservativa värderingar när dessa ger en genklang i befolkningen.

Det är ett normlöst Ryssland, där män super sig själva till döds i drivor; där självmordsstatistiken ger den vanliga statistiken mindrevärdeskomplex; och där alla på ett eller annat sätt tvingas in i korruptionens nät, om inte annat för att undkomma militärtjänstgöringen eller värja sig mot godtyckliga exproprieringar. (Leviatan, nämnd här, beskriver på sevärt sätt sådant fall.)

Pomerantsev tycks delvis se Ryssland som en föregångare – samma normlöshet hägrar kanske även i Väst, precis som Houellebecq vill göra gällande. Ryssarna är bara först och vanast, tack vare plötsliga regimskiften och tvära ideologiska kast.

Är Ryssland ett perfekt fall av Intersubjektiva Fenomens Död? Förklarar nihilismen och relativismens den dysfunktionella statsapparaten och byråkratins ständigt pågående ström av övergrepp? Kanske, kanske inte. Maktens moraliska och ideologiska flexibilitet är hur som helst häpnadsväckande. Putin samarbetar glatt med islamistiska fundamentalister i Tjetjenien, så länge regionens ledning levererar valurnor med 99-procentigt stöd för Putin.

Pomerantsevs Ryssland är i vilket fall en scifi-festlig röra av socialkonservativa motorcykelgäng och Tupac-dyrkande statsingengörer.

Gangstrar som äger hela städer i Sibirien och gör filmer om sig själv? Check. Fotomodeller som begår självmord efter att ha gått med i en pseudoreligiös självhjälpssekt? Check.

Read that shit, son.

(Relaterat ang. Houellebecq, Harari och intersubjektiva fenomen: Det fina med Houellebecq; intersubjektiva fenomen genomskådade; vilken -pi; satyren och satiren; ideologi = religion; parentes.  Relaterat ang. Ryssland: Rysk jämställdhet; falsifiera falsifieringen; patriarkatet förklarat. Relaterat ang. postmodern propaganda och populism: Smutskastning som normalitetvem som rösta'; inskränkta bönder; normaliseringspolitik; peniafobi. Relaterat ang. relativism: It isn't tillrådligt; en blind leder sig själv; det finns forskning på't; allt är likvärdigt; the One; mer vetenskapsfilosofi; tillämpad vetenskapsfilosofi.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar