Antropofagi

onsdag 25 februari 2015

Tillbaka till medeltiden

Den här grejen, att moderater vill skicka privata vaktbolag på EU-migranter, dimper ner ganska lägligt för att belysa Antropofagis diskussion om högerns goda våld. (Har givetvis skrivit hyllmeter om högerns inställning till tiggare förut, bl.a. här och här.) En sann borgare ser inga problem i att bruka våld mot di svage – tvärtom är det vad man förr skulle ha kallat en Gudi behaglig gärning, likt att t.ex. dräpa saracener eller att bränna ett våldtaget djur levande tillsammans med gärningsmannen. Intressant är dock att Anna König Jerlmyr (m) uppmanar

"regeringen att förändra lagstiftningen så att processen med avhysningar blir mindre byråkratisk. Kommunerna bör få möjlighet att själva kunna upprätthålla ordningsstadgan.

– Med dagens lagstiftning räcker det med att de flyttar några meter, då måste markägaren komma in med en ny ansökning till Kronofogden, säger Anna König Jerlmyr.
"

Dvs., hon vill ändra lagen. Varför? Jo för

"vi har lagar som måste gälla för alla, oavsett var man kommer ifrån, ­säger hon."

Luktdosa.
Ojsan, König Jerlmyr! Nyss var ju lagen så jävla flexibel, att vi bara kunde ändra den hej vipps. Men syftet med lagändringen var visst att värna efterlevnaden av den Oföränderliga Lagen Huggen I Stentavla, den om att utsatta människor måste jagas på flykt närhelst en Östermalmsdam har tvingats ta till luktdosan på söndagspromenaden.

Antropofagi har tidigare diskuterat även borgarnas flexibla förhållande till lagen och huruvida den bör följas. Hyckleriet och dubbelmoralen står som alltid likt spön i backen. Lagen görs till självändamål när den skyddar de rikas intressen – men när den till äventyrs gynnar de mindre bemedlade, då ska man plötsligt in och redigera som en spastisk redaktör på amfetamin, som tränar steppades och har druckit för mycket kaffe. Till tonerna av Da Buzz. Ljussatt av stroboskop. Ja ni fattar kanske. Lagjäveln ska ändras, och det i största hast.

Nåväl. Värre än sedvanligt borgar-hyckleri och en oförvitlig nit att jävlas med fattiga, är privatiseringen av våldsmonopolet. Ja, håll i hatten. Här står han, Antropofagi, och försvarar våldsmonopolet som han så ofta annars bashar. Vad är det som händer? Är det en retorisk fint?

Såhär va. Jag anser att polisen allt som oftast missköter sig. Det betyder inte att jag inte tycker att själva idén någon stans är god – jag har själv i flera blogginlägg efterfrågat en självrannsakande poliskår som gör sitt jobb och erbjuder medborgarna den myndighetsutövning som uppdraget egentligen dikterar. Polisen är idag en dysfunktionell kår, full av vettvillingar, av allt att döma plågad av korkade incitament och destruktiva traditioner. Det betyder inte att vi inte kan önska oss en Jimmy McNulty on the beat och en Lester Freamon bakom förstoringsglaset. För att uttrycka det i termer som alla förstår.

Borgarna brukar själva hylla våldsmonopolet, men inte av samma anledning som Antropofagi. Antropofagi vill att polisen ska serva medborgarna och i rimlig mån säkra stabiliteten. Borgarna vill att polisen ska agera fogdar och knektar åt eliten.

När borgarna hyllar våldsmonopolet, och drar medborgarrättskämpar och aktivister i smutsen under epitet som "terrorister" eller "extremister", så hycklar borgarna (som vanligt) å det grövsta. Borgarna vill själva nämligen inget hellre än att urgröpa själva idén om våldsmonopol.

Borgarna vill... spoiler alert...

Privatisera!

Ja, t.ex. fångvården. Eller allt i Honduras. Eller så. Det som brukade vara sci-fi är idag realiserat i nyliberala fantasi-samhällen världen över.

Varför privata vaktbolag suger kan vi se i det nyligen uppmärksammade fallet då en nioåring misshandlades på Malmö C. Ordningsvakter har ca en dags utbildning. Deras mandat är oklart. Gemene man vet inte vilka deras uppdragsgivare är, och varken allmänhet eller de själva vet så noga vad de egentligen får göra. Rekryteringen riktar sig mot människor som är så rasistiska att de inte ens får bli poliser. Kommer de till anställningsintervju i Klu Klux Klan-luvor eller?

Eftersom ordningsvakterna oftast är förbrytare i uniform, vad man skulle kunna kalla sminkade grisar, sprider de dessutom en känsla av otrygghet i offentliga rum. Deras lojalitet ligger hos privata intressen, inte hos medborgarna. Trots allt detta åtnjuter de oftast ungefär samma privilegier inom rättssystemet som poliser gör – att lagföra en ordningsvakt är som att prega en kamel genom ett nålsöga. I Malmö-fallet var polisens talesperson också väldigt snabb med att förklara att inga fel hade begåtts. Oaktat kommande utredningar.

Det König Jerlmyr vill göra är i riktningen att utöka befogenheter för privata vaktbolag. Dvs., en återgång till hyrsvärdens och de råa sällarnas era.

Tänk på det. Hyrda knektar som spöar tiggare. Hur medeltida kan det bli?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar