Antropofagi

tisdag 13 maj 2014

S… D? L?

I Stockholms tunnelbana kan man skåda den här festliga reklamen:


Sverigedemokraterna sprider hat och hets på mer eller mindre allmän plats. Kapitalet går rasismens ärende och upplåter reklamplats. Inget nytt således.

Däremot är affischen i sig ett intressant exempel på något som en av Antropofagis trognaste läsare påpekade häromdagen. Detta något relaterar till konceptet kognitiv dissonans som Antropofagi skrev om nyligen.

Det tycks råda en grym kognitiv dissonans avseende det faktum att fattiga människor uppehåller sig i det offentliga rummet, och försörjer sig där genom att tigga. Den kognitiva dissonansen uppstår inom individen när hens moral och medmänsklighet krockar med hens obehag inför armmod och ovilja att skänka kontanter. För att lösa den kognitiva dissonansen hittar individen på saker såsom:

1) Tiggare tjänar jättemycket pengar – har det alltså inte så illa ändå. (Klassisk ståndpunkt från moderata kommunalråd.)

2) Tiggarna är organiserade – att skänka pengar ökar stigmatisering av fattigdom. (Förvirrad ståndpunkt som tydligen är typisk för moderatkvinnorna i Stockholms stad.)

Det finns även lite mer intellektuellt sinnrika lösningar på den kognitiva dissonansen:

3) Att inte ge pengar kan tvinga fram strukturella stödinsatser. (Bo Rothstein vill tycka lite i tidningen.)

4) Det går inte att veta vilken individ som är mest behövande, varför man inte kan ge rättvist, varför man inte bör ge. (Bekants uttalade förhållningssätt.)

SD verkar alltså luta åt att tiggeriet är organiserat. Denna uppfattning har partiet torgfört länge. SD vill kriminalisera det utländska tiggeriet, men Antropofagi förmodar att en hederlig gammal svennig alkis kan få en tjuga till varmkorv om hen ber snällt.

Att SL schmäckar upp rasse-rier är på inget sätt förvånande. Connex minut, signalfel, mellan stat och privat, signalfel – fotsoldaterna klagar på ledningen, högtalarn beklagar förseningen. Så skalda Max Peezay.
[Uppdatering: Här var tidigare en låt inbäddad. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Connex Minut by Max Peezay on Grooveshark

Nåväl, alla ska i jorden. Borgensmän och gäldenärer, tiggare och miljonärer. Kan knappt hålla mig tills det är Jimmys tur.
[Uppdatering: Här var tidigare en låt inbäddad. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Alla Ska I Jorden by Stefan Sundström on Grooveshark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar