Antropofagi

onsdag 16 augusti 2017

I/ENTP

Det visar sig att Antropofagis valhänta försök till människoklassificering redan finns i lite mer utvecklad form.

Antropofagi pendlar själv mellan INTP (Logiker) och ENTP (Debattör). Vilket (från test-teorins synvikel) förklarar ett och annat (citat från testets typbeskrivningar):

(Hittar inte citat men INTP såväl som ENTP har föga till övers för traditioner.)

"Människor av denna personlighetstyp är förtjusta i mönster och att hitta diskrepanser mellan utsagor kan närmast beskrivas som en hobby för dem – man bör alltså inte ljuga för en Logiker. Därför är det ironiskt att Logikerns ord alltid bör tas med en nypa salt. Inte för att de skulle vara oärliga, utan för att Logiker tenderar att dela med sig av tankar innan de är fullt utvecklade. Andra människor fungerar helt enkelt som bollplank för idéer och teorier i en inre mental debatt (snarare än en faktisk diskussion med någon annan)."

3. Varför jag alltid vill säga emot. (Alltid.)

"Debattören är sinnebilden för djävulens advokat."

"Med Debattörer uppstår en udda paradox: De är kompromisslöst ärliga, men kan ändå argumentera outtröttligt för något som de faktiskt inte tror på genom att sätta sig in i någon annans situation för att hävda en sanning från ett annat perspektiv."

"Debattörer finner ett visst nöje i att ta rollen som underdog och njuter av den mentala övning som det innebär att ifrågasätta ett gällande paradigm."

"Debattörer skräder inte orden och bryr sig föga om att framstå som finkänslig eller medkännande. Likasinnade typer kommer väl överens med Debattörspersonligheter, men mer känsliga personlighetstyper – liksom samhället i stort – är ofta konfliktundvikande. De föredrar känslor, bekvämlighet och till och med vita lögner framför obehagliga sanningar och kylig rationalitet.

Detta är en källa till frustration för Debattörer som upptäcker att deras grälsjuka nöjen bränner broar, ofta oavsiktligt, när de kör rakt över andra människors trösklar och ifrågasätter deras övertygelser och trampar på deras känslor."

"Vidare är det inte troligt att en Logiker skulle förstå känslomässiga klagomål överhuvudtaget."

"Debattörspersonligheter älskar att brainstorma och tänka stort, men de vill för allt inte i världen inte fastna i rutingörat."

"Logikerpersonligheter är inte intresserade av praktiska, dagliga göromål och rutiner."

(Hittar inte citat men både ENTP och INT har denna tendens, framförallt som unga.)

"All this material asceticism and conflict avoidance support one primary goal – to free up mental resources for more important things." (INTP.)

8. Varför jag tror att jag är smart.

"Logikern är en relativt sällsynt personlighetstyp, endast 3 procent av befolkningen, vilket de själva säkert välkomnar eftersom det inte finns något de skulle vara olyckliga över än att klassas som 'vanliga'."

"/.../ flirting with word-play and intellectual games."

10. Varför jag inte pallar hitta på en tionde punkt för att färdigställa denna lista.

"/.../ men för att nå så långt krävs ofta en strävsamhet som Debattörspersonligheter har svårt att uppamma."

"Detta är en personlighetstyp som mår som allra bäst när de trasar sönder argument och övertygelser och låter trasorna fladdra i vinden för allmän beskådan. Till skillnad från mer bestämda personlighetstyper gör Debattörer inte detta för att de försöker uppfylla något djupare syfte eller strategiskt mål, utan helt enkelt för att de tycker det är roligt."

(Uppdatering: Det här är intressant för mig främst eftersom min personlighetstyp kan sägas beskriva ungefär vilka kognitiva bias jag sannolikt härbärgerar. Men även då det känns som en delförklaring av den känsla av alienation och oförstående som jag ofta upplever i kontakt med det sk. samhället, dvs. med många andra människor.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar