Antropofagi

lördag 15 juli 2017

Klart vi ska korsbränna Alexander Bard, men...

Försök se The Chosen Ones (2015) och sedan argumentera för att prostitution ska legaliseras.
 
För det första: Mycket bra och gripande film.
 
För det andra:
 
--> SPOILER ALERT! <--
 
The Chosen Ones handlar om en gosse som lever på att manipulera och/eller kidnappa flickor i Mexico, samt en flicka som blir hans offer.
 
De manipulerade och/eller kidnappade flickorna tvingas till sexuellt slaveri. De hålls fångna, ofta med t.ex. barn, föräldrar eller syskon som mer eller mindre direkta gisslan. På bordellerna tvingas de knulla äckliga, håriga, feta män hela dagarna. Hallickarna tar alla pengar.
 
Magkänsle-reaktion: Döda alla mexikanska män. Bränn Alexander Bard levande på ett kors för att han vågar yppa orden legalisering och prostitution med samma mun.
 
***
 
Men.
 
Egentligen säger situationen föga om själva prostitutionsdebatten. Svensk eller t.ex. tysk sexköpslagstiftning skulle på inget sätt påverka ödet för de kidnappade sexslavarna i Tijuana. Så inte heller mexikansk lagstiftning: Tillvägagångssättet är redan gravt kriminell, men polisen köpt i en av världens sämst fungerande rättsstater.
 
Sexslavhandel är så klart vidrigt. Jag tror att alla är helt överens om detta.
 
De som dock argumenterar för att legalisera prostitution, gör ofta det utifrån syftet att gynna de prostituerade, och i bästa fall tränga undan trafficking och liknande verksamhet. Även om legal prostitution inte skulle få bort sexslaveriet, argumenterar en legaliseringsförespråkare förmodligen för att dessa fenomen ändock inte är sammankopplade.
 
Här finns minst två motstridiga teorier:
 
1) Legal prostitution tränger undan illegal. Ju mer lagliga bordeller, desto färre olagliga. Resultat, förhoppningsvis: Bättre villkor, (smitt)skydd, harm reduction, arbetsrättsliga regler och regleringar.
 
2) Legal prostitution vidgar marknaden, vilket isf. också ökar efterfrågan på sexslaveri. Skulle detta vara fallet kan vi lätt argumentera för att prostitution måste vara illegalt, oavsett vad teoretiska/filosofiska fri vilja-resonemang leder oss till att anse.
 
***
 
Vad gäller laglig "frivillig" prostitution återkommer två problemytor: Ekonomiska tvång, och psykologiska tvång. Detta är två modeller för att underkänna de prostituerades fria val, även i de fall då ingen hotar dem eller deras familjer med våld.
 
Avseende det ekonomiska tvånget kan anknytas till diskussionen om surrogatmödraskap.
 
Angående det psykologiska tvånget säger Antropoifagis förkunskaper att ja, personer som utsätts för sexuella övergrepp tenderar att reproducera dessa situationer, vilket skulle tala för att många prostituerade ägnar sig åt självskadebeteende. Här är min kunskapsnivå dock för låg för att tillfullo kunna ha en åsikt; jag kan bara notera att många sexarbetare själva är för en legalisering. Rose Alliance (Riksorganisationen för sex- och erotikarbetare) värdegrund lyder t.ex.:
 
"1. Sexarbete är arbete och ska ha samma arbetsrättsliga skydd som andra arbeten.
2. De mänskliga rättigheterna gäller alla och vi värnar om allas lika värde.
3. Sexarbetare äger den absoluta rätten att tala i egen sak.
4. Vi respekterar sexarbetares mångfald av erfarenheter och åsikter samt rätten till anonymitet och integritet.
5. Rose Alliance är emot all kriminalisering av sexuella handlingar mot ersättning som sker mellan samtyckande, myndiga personer samt kriminalisering av tredje part.
6. Rose Alliance är emot alla former av tvång, våld, sexuellt utnyttjande samt arbete under slavliknande förhållanden."
 
Här är det lite svårt för Antropofagi att gå emot sexarbetarna själva, även om t.ex.: Erfarenhetens unicitet bör respekteras men inte alltid lydas. Även varning för false consentualism i denna fråga.
 
***
 
Slutsats: Om legaliserad prostitution motverkar sexslaveri, legalisera. Om det ökar sexslaveri, legalisera inte. Om det är +/- 0 på sexslaveri-effekten: Legalisera pga. harm reduction-vinster och pga. teorin om att allt som ska förbjudas ska göras det av en väldigt bra anledning (jämför knark).
 
Erkännande: Antropofagi försöker vara sexual-amoralist, vilket får mig att hoppa i legalisera-tunnan så fort inga uppenbara hinder föreligger.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar