Antropofagi

måndag 24 april 2017

Nyliberalismens Mordor

Antropofagi åt idag en normaldålig lunch på ett normaldåligt flygplats/tågstations-franchise-lunchställe. Jag befann mig så att säga på andra sidan skranket. På silverskedssidan.
 
Rik av erfarenheter från utförarsidan av skranket, slog det mig att personal-personen var orimligt trevlig. Vad hade hen för anledning till detta? Antropofagi var ju på inget sätt särskilt trevlig mot personal-personen. Trevnaden var så att säga inte ömsesidig.
 
***

Låt mig presentera en halmgubbe som kanske ändå har någon slamsa av äkta fläskvävnad på sitt kranka skelett:
 
Det klagas då alltid på drickssystemet i USA:s servicesektor!
 
Stackars serveringspersonalen i USA, gnäller halmgubben. De måste vara trevliga pga. annars får de ingen dricks. De tvingas hora ut sin trevnad till främlingar.
 
***
 
Antropofagi vet varför personal-personen var så orimligt och ogrundat trevligt. Det var nämligen inte ogrundat.
 
Det finns två andra paradigm, bredvid leva-på-dricks-som-i-USA-paradigmet. Dessa heta yrkesstoltheten (Japan) och mystery shoppers (all franchiseverksamhet). På flygplatser och tågstationer kan du slå dig i backen på att det är fruktan för mystery shoppers som driver personal-personerna framför sig med en piska av kapitalism.
 
Det goda alternativet till dricks-systemet: Yrkesstoltheten. Kan dock också twistas till "internaliserad slavidentitet" à la tokvänsterresonemang à la vad som t.ex. framläggs i Februaripodden på detta tema. (En otrevlig servitör är en motståndsman, en sista kämpande japansk krypskytt på en ö i stilla havet. Typ.)
 
Det onda alternativet: Gestapokapitalism à la t.ex. SSP. Eller, gissar jag, McDonalds. KFC. Alla de där jävlarna. Subway. All den skiten. Den äckliga vidriga skiten. Som dödar. Döööödar.
 
Det är inte bara mystery shoppers, jao. Det är dolda kameror. Angiveri mellan kollegor. Svek och otrygghet. 1984 och Kalocain.
 
Le lite nu. De ser ju FÖR FAN VARENDA STEG DU TAR.
 
***
 
Frågan är: Är det bättre med Gestapokapitalism än att ge serveringspersonalen ekonomiska incitament att bete sig på ett visst sätt?
 
Jag antar att det är en öppen fråga. Men nästa gång en klagar på drickssystemet i USA kan en prova att jobba i en sekund i nyliberalismens Mordor:
 
Franchisesyltan.

1 kommentar: