Antropofagi

lördag 19 december 2015

Automatiserat ägande

En utopisk/dystopisk tanke som ständigt snurrar i debatten är automatiseringen av produktionen. Allt arbete ska så småningom utföras av robotar. Ersätta arbetskraft med robotkraft.

En tanke som slår Antropofagi: Borde det inte vara ett enklare och mer direkt genomförbart förändringssteg att automatisera ägandet? Istället för arbetet. Robotisera kapitalisten före en robotiserar arbetaren.

Automatiserat arbete. Arbetar-robot.

Så lätt det hade varit! Kapitalistens funktion löses rent teknologiskt med ganska enkla medel.  Där en städrobot, omsorgsrobot eller montör-robot kräver komplicerad såväl hårdvara som mjukvara, kräver ägandefunktionen endast en juridiskt formaliserad relation.

En kapitalistrobot skulle kunna vara t.ex. två korslagda rullar med hushållspapper. Eller en billig porslinskatt. Eller en sten. Den kan ju målas i någon fin färg om det behagar.

Automatiserat ägande. Kapitalist-robot.

Ersätt Wallenberg med en liten obelisk i putsad svart basalt. Så slipper vi fler trista debattartiklar om att värna vapenexporten till Saudierna.

(Antropofagi har tidigare diskuterat automatisering: Evinnerlig utveckling; GBI; Framåt; Skogsbruket; Solanas; Stimulansen; Sisyfos)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar