Antropofagi

tisdag 27 januari 2015

Prediktionen, del 2

Några som gärna ser sig som moralens riddare är de kristna. There, I said it. Religiösa är oseriösa. Antropofagi har brett ut sig om rasismen i kristendomen (t.ex. här och här och nu senast här), och sedan dess har självaste Häggis utan skäggis, den slätrakade och välartade, gått ut och rasistat på debattsida. Ingen kan vid det här laget ha missat KDs högerextrema flörtar. Det är väldigt komiskt att de som anser sig företräda moraliskt leverne och beteende återigen visar sig vara de största asen. Kristna, skämmes tamigfan.

När det begav sig, dvs. på den tiden då SD var en relativt marginell företeelse som sågs som odiskutabla rasister, så handlade debatten-debatten om huruvida etablissemanget skulle "ta debatten" med SD. Skulle SD ostört få torgföra sina rasistiska lögner? Hjälpte eller stjälpte man dem genom att släppa dem in på livet? Premissen var hela tiden att det som var sämst för SD var bäst för alla andra.

Antropofagi, som på den tiden ej bloggade men dock gärna orerade i tid och otid till vem som än gittes lyssna, kunde på den tiden höras säga ungefär det följande: Statsvetenskaplig forskning från bl.a. Norge och Danmark ger vid handa att ett tagande av debatten med högerextrema partier, på deras egna premisser, ofelbart leder till en förskjutning av debatten. Förskjutning såtillvida att de högerextrema idéer gynnas, antingen A) genom det högerextrema partiets expansion, eller B) att övriga höger-partier anammar extremhögerpartiets agenda. Dessutom leder B) till det högerextrema partiets expansion, eftersom ett "erkännande" av deras problemställning gynnar dem.

Idag, tio år senare, har vi SD som tredje största parti, och normalhöger-partier som anammat SDs agenda.

Så vad ska bli nästa prediktion? I linje med vad jag lite slarvigt modellerat här så tror jag att M och KD kommer bli mer uttalat rasistiska à la SD – särskilt KD, som kommer lämna sin konservativ-solidariska linje helt och hållet, till förmån för den fascist-konservativa (jämför denna diskussion). Eventuellt bryter sig en solidarisk-kristen minoritet ut och bildar ett eget parti, typ Kristna Värdegemenskapen Solidarerna, men detta parti kommer förbli marginellt under överskådlig framtid. Samtidigt kommer KD växa, på bekostnad av sina borgerliga bundsförvanter, som ett mer PK alternativ till SD. SD kommer ligga stabilt på omkring 10 procent i de närmaste tre, fyra valen. FP kommer nödgas samla stödröster, och eventuellt hamna under spärren i något val. MP kommer marginaliseras ytterligare, och tvingas göra upp med de spänningar som uppstår mellan den gamla miljörörelsen och den nya pragmatiker-generationen. V och Fi kommer växa, och så småningom bilda majoritet med S – detta kanske redan i nästa val. Borgerligheten kommer stå splittrad, men om ca 3 mandatperioder kommer en ny (och ännu ondare) allians bildas, där SD tillsammans med C kommer vara tongivande parti.

Så då träffas vi här om 12 år och utvärderar! Med vänlig hälsning, din flaskpost till framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar