Antropofagi

fredag 21 november 2014

Människosyn i människobyn

Att hylla Ekis Ekman som ett geni är något Antropofagi ägnar sig åt tämligen högfrekvent. Nu är hon på det igen, med genialiserandet, och lyfter fram en borgarparadox i nytt ljus. Ekis Ekman poängterar att vem som helst visserligen kan bli statsminister, men alla kan inte bli det. Borgarna säger att alla ska skaffa hemhjälp för att ha tid att göra flashig karriär – men vem kör hemhjälpsknäcken då?

Borgar-paradoxen ifråga har lyfts av Antropofagi tidigare, och då med referens till Krugman. Poängen här är att en hög social rörlighet (vilket vi fö. inte har) inte löser problemet med ojämlikhet. Vi ska inte skapa ett samhälle där alla har chansen att ha det gott ställt – vi ska skapa ett samhälle där alla de facto har det gott ställt. Analogt med detta glömmer Britta Svensson, som Ekis Ekman kritiserar, att någon måste sköte det där städjobbet som frigör di riges tid.

Som vanligt glömmer borgarna att kollektivet utgörs av individer. Borgarna ser individer på ena sidan, vita glada bostadsrättsinnehavare med utstakade karriärer och ett arv på lut. Det hotande kollektivet, on the other hand, är en skränig massa av smutsiga latmaskar, självförvållat miserabla packen med pack. Borgarna vill individen väl – men det borgarna medvetet eller undermedvetet menar är att de vill den övre medelklassen och överklassen väl.

Antropofagi kommer ständigt tillbaka till frågan om huruvida borgarna är så jävla dumma i huvudet som de verkar, eller om de bara ljuger. I serien Transparent träffar en av huvudpersonerna en transperson som nu är man. I en scen säger han något i stil med "I'm like a double agent, you wouldn't believe what guys say when there're no girls around." Det hela påminner om den beyond klassiska Dave Chapelle-sketchen om vad vita säger till varandra när inga svarta närvarar. På liknande sätt skulle jag vilja infiltrera borgarnas led, och se vad de skrävlar om när de tror att övriga medborgare inte ser dem. Heilar Ivar Arpi och Erik Helmsersson framför en avgudabild av fd. påven Benedictus? Rider Carl Bildt iförd tropikhatt  omkring på en elefant, på jakt efter infödingar att skjuta? Svaren på dessa frågor gäckar oss förmodligen länge än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar