Antropofagi

lördag 18 oktober 2014

Sveriges Palin

Ofta skrattar en högt åt medieklimatet i USA. Fox News, Bill O'Reilly, Ann Coulter. Sjukheten är så sjuk att den inte ens går att bemöta. En sörja av absurditeter, moralism, rasism och nyliberala krumsprång. Fråga Paul Krugman, som ägnar stora delar åt sin blogg åt att belysa högerns vansinne, självmotsägelser och lögner.

Men, mina vänner, nu är den äntligen här – den fullgångna amerikaniseringen av den svenska debatten. De medvetna missförstånden, orimliga påhoppen och tendentiösa uppstötningarna gör liberala ledarsidor närmast oläsbar.

Jag öppnar DN, och där kallar Birgersson Mehmet Kaplan för islamist, då han seglat med Ship to Gaza "trots den antisemitism som hela tiden pyst ut från projektet". (En intressant kommentar på detta kan man läsa här.) "Liberalerna" slänger sig med antisemitism-anklagelsen minst lika frikostigt som yazidierna i det här This American Life-avsnittet:


Det ideologiskt drivna drevet går överlag varmt mot Kaplan just nu. Niklas Orrenius kommentar på spektaklet minner om diskussionen i nyss nämnda pod-cast. Att lättvindigt slänga sig med antisemitism-anklagelsen förringar den verkligt förekommande antisemitismen. Att lättvindigt slänga sig med islamist-anklagelsen gör att alla verkligt oseriösa aspekter av religion(en) kan ta skydd bakom islamofobi-anklagelsen. Ett ogynnsamt gytter av osaklig debatt, helt enkelt. (Obs – rimligen kvalificerar sig islamofobi också som antisemitism, om en ska vara lite noggrann.)

Det yttersta tecknet på amerikaniseringen är att vi nu har fått vår egen Sarah Palin, KDU:s Sara Skyttedal. Skyttedal representerar den där kristet socialkonservativa ingrediensen som de flesta förknippar med USA:s republikaner och den amerikanska mellanvästern. Skyttedal är förresten ytterligare en av många Kaplan-bashare just nu. Problem med detta:

1) Det känns tyvärr oseriöst att kritisera religiositet när en själv är öppet religiös – här påminns vi en viktig distinktion mellan generell religions-kritik och mer specifik kritik av grupp religiösa personer.

2) En kan inte häva ur sig en sådan här artikel och hoppas på att bli välvilligt tolkad, när en tidigare har slängt ur sig en sådan här artikel. (Kontext – Skyttedals debattartikel landade mitt i brinnande valrörelse där SD gick starkt framåt, precis när Reine gjort sin så kallade markering mot rasismen i Sverige. KDU-ordföranden fick häftig kritik från det vuxna KD och övriga allianspartier.)

3) Sara Skyttedal tycker att vänster än minst lika illa som SD – en rasist-relativist av rang helt enkelt. Kolla in de här kommentarerna, där Skyttedal fruktar V i röd-grönt regeringssamarbete:


Sveriges Sarah Palin är inte bara socialkonservativ, kristen, och förmodligen en smula islamofobisk. (Det måste erkännas att jag tar mig friheter med dessa epitet i sökandet efter beröringspunkter mellan Skyttedal och Palin.) Hon bjuder även, liksom sin namne på andra sidan Atlanten, på ett och annat gott skratt. Här är ett exempel på Skyttedalsk twitter-humor. Är det inte rätt kul att skriva att "alla är välkomna i mån av plats", i ljuset av Skyttedals invandringskritiska debatt-inlägg?


Här kommer ytterligare ett exempel. Har du samma humor som Antropofagi så tycker du att det är skitroligt att Skyttedal tycks hänga väldigt frekvent i Sydtyskland, av alla ställen:


Men, om Skyttedal är Palin – är Annie Lööf då Paul Ryan? Tja, kanske ideologiskt. Utseendemässigt ligger hon dock betydligt närmare David Bowie som Ziggie Stardust:


(Tidigare lika-som-bär-anklagelser har duggat ner från Antropofagis himmel förut – då gällde det Sofia Arkelstens likhet med amiral Ackbar, och Ulrik Nilssons likhet med en Nation of Islam-medlem. Här kan en också läsa om ett annat exempel på amerikaniseringen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar