Antropofagi

fredag 5 september 2014

Fradgan tuggas

En äcklig film? Okej, då säger jag C'est arrivé près de chez vous, eller Man bites dog, från 1992.

Varför jag kom att tänka på den? Jo, för nu har 2014 års remake kommit: Janne & Belinda goes bananas (obs, jag förutsåg denna bananism). På samma sätt som kamera-teamet i Man bites dog till slut deltar i seriemördaren Bens bestialiska mord, så deltar Janne och Belinda i att skapa de moraliska massakrer de själva vill rapportera om. Att de är meriterade i denna gren sedan tidigare känner nog de flesta till.

Termen neojournalistik konnoterar, såvitt min ringa hjärna förstår, självförsörjande journalistik. Som i Tomorrow Never Dies typ. Som när Aftonbladet och Expressen betalar ungdomar i Husby för att bränna bilar som man kan filma. Eller som när Janne bum-rushar Södermalm, drar dit några polare, och startar krogslagge mer effektivt än Begbie i Trainspotting.

Jag har tidigare nämnt ypperliga skriften Reinfeldteffekten, som reder ut några frågetecken angående svensk valrörelse. Moderaterna vinner val genom att mörka sin egen egentliga politik, och istället för att prata sakfrågor fokusera på att misskreditera sina motståndare. Persson hade rekordhögt förtroende tills han blev krönt till buffel. Sahlin var extremt populär tills hon blev krönt till tjuvdrottning och fuskfröken.

(Hur ska de ta Löfven, mannen som man inte kan prata om i mer än åtta sekunder utan samtalet dör? Höger-blaskan DN försöker desperat med buffel-tricket på Stefan också."Bufflig osäkerhet", min röv.)

Vad har Alliansens valstrategi att göra med neojournalistik? Jo, det är medierna som är verktyget i Schlingmanns svettiga labbar. Etzler, författaren till Reinfeldteffekten, går igenom nyhetsrapporteringen i en gedigen forskningsinsats. Han visar tydligt att moderaternas spinn doctor får sina budskap favoriserade av tidningar och teve – den negativa rapporteringen kring Perssons person och Sahlins saliga liv skjöt i höjden lagom till valen 2006 respektive 2010. I flera fall kunde stoffet kopplas till borgerliga tankesmedjor eller mailadresser tillhörande Alliansens valarbetare. Journalisterna var heller inte sena att hoppa på tågen, och drev upp hönor ur fjädrar snabbare än du kan stava till bildbyline.

"Media" är ett lite svepande begrepp. Liksom inte varje enskild samhällsmedborgare är skyldig till hur samhället ser ut, är inte varje enskild journalist skyldig till hur medierapporteringen fungerar på en aggregerad nivå. Janne och Belinda är dock två individer, som verkligen driver personliga korståg mot den egna paranoians hjärnspöken. När Janne tuggar fradga, då har han förmodligen rabies. Man bites dog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar