Antropofagi

tisdag 15 juli 2014

Utesluts-attributen

Både DN och jag (även t.ex. här) har tidigare utryckt att SD är rasister. Jag står fast vid min åsikt, men DN verkar ha ändrat sig. (Mina tidigare utfall mot Birgersson tycks fortsatt befogade.) Som vanligt är det falsk och bedräglig argumentation som är problemet.

DN:s Birgersson tycker att det är diskriminering att inte låta personer vara med i facket om det är medlemmar i SD. Hon diskuterar vidare huruvida principen om alla människors lika värde "är relevant". Det hon säger är således lite samma sak som Esbati och Kiros raljerar över i samband med recensionen av kulturministerns bok om skinhead – att välja att vara rasist är likvärdigt med att vara t.ex. invandrare, mörkhyad eller homosexuell. Rasist-gänget mot invandrar-gänget är två likvärdiga sammanslutningar som står mot varandra, i kulturministerns verklighetsuppfattning. Att vara med i ett rasistiskt parti är en diskriminerings-grund likvärdig med etnicitet, sexualitet, eller funktionsnedsättning, enligt Birgerssons verklighetsuppfattning.

Det som eventuellt hade kunnat vara intressant hade varit om Birgersson jämfört medlemsskap i rasist-parti med diskriminerings-grunden "religiös tillhörighet". I mina ögon bör religion inte likställas med t.ex. etnicitet eller sexualitet. Det är naturligtvis graden av valbarhet som är den springande punkten.

SvD:s Arpi, som tycks föra ungefär samma kamp som Birgersson, är mer explicit kring tänket kring diskrimineringsgrunder – läs här. Arpi skriver att det sedan 2008 är

"förbjudet i lag att neka någon medverkan i ett fackförbund på grund av personens kön, transidentitet, etnicitet, sexuella läggning, ålder, religion eller annan trosuppfattning. Fullt rimligt och rättvist. Men att utesluta sverigedemokrater från förtroendeuppdrag är alltså okej? Nej, det är vare sig rimligt eller rättvist. Om än lagligt."

Inte heller Arpi slutför resonemanget om att jämföra olika diskrimineringsgrunder, med varandra och med "politisk hemvist". Bara genom att nämna dem tycks han ju dock vederlägga sig själv – jämförelsen blir genast uppenbart löjlig.

Arpi lallar vidare om den stora likheten i SD:s och sossarnas syn på invandring. Utan vidare väljer jag att länka till detta blogginlägg. Och här kanske Arpi och Birgersson kan lära sig något om hur man istället borde bemöta SD. Istället för att bidra till den fortsatta normaliseringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar