Antropofagi

lördag 8 mars 2014

Bryta på kön

Den finns en idé om att antirasister och feminister är de som upprätthåller uppdelningarna mellan människor enligt kategorierna kön och ras/etnicitet/kultur/what ever. Argumentet lyder att feministens fokus vid kön är godtycklig, och att det är detta fokus som skapar sexismen. (Jag säger kön och inte genus, eftersom uppdelningen mellan biologisk och socialt kön inte brukar gillas/förstås av dessa personer.) Så varför ska vi prata om kön?

Vi kanske har lite data. Det kan handla om inkomster, och så lite bakgrundsvariabler. Råkar vara hårfärg, vegeterianism, utbildningsnivå och kön. Så bryter vi datan på variabeln hårfärg. Ser vi någon tendens? Nej. Inget särskilt. Det verkar inte vara en variabel som säger något om inkomst. Helt normal fördelning så att säga. Så bryter vi på vegetarianism. Det visar sig att folk som är vegetarianer har lite högre inkomst! Diskrimineras köttätare? Det visar sig snart, när vi bryter på utbildningsnivå, att vegetarianer generellt har högre utbildningsnivå. Vi väljer att förklara det som så, att mer intelligenta människor väljer att vara vegetarianer. Den högre utbildade har naturligtvis högre lön. Inga konstigheter!

Så bryter vi på kön. Oj fan, kvinnor har sjukt mycket lägre lön. Vi kollar mot utbildningsnivå. Nope, damerna har inte lägre utbildningsnivå. Tvärt om, de är lika utbildade eller mer. Så varför har de lägre lön?

Det visar sig att kvinnor har lägre löner just för att de är kvinnor. Och därmed är det relevant att snacka om olika individers skiftande förutsättningar utifrån kön. Den feministiska analysen är relevant, eftersom den är verklig och representerar verkliga omständigheter. Människor diskrimineras utifrån sitt kön. Det finns mekanismer som förklarar detta, såsom könsmaktsordning, som man kan utvärdera utifrån samma kriterier som alla andra förklaringar. Är det en bra förklaring? Är den falsifierbar? Kan den falsifieras?

När vi kommer till rasism-businessen är det lite annorlunda. Antirasister bemöts ännu oftare än feminister med argumentet att det är de, antirasisterna, som skapar uppdelningen efter ”ras”. Detta beror på att ”ras” är ett konstruerat begrepp, till skillnad från det biologiska könet. (Det finns dock självklart väldigt många egenskaper som ofta tillskrivs det biologiska könet, som egentligen härstammar från det sociala könet.) Samtidigt är vissa aspekter av rasismen behäftat med visuella markörer såsom hudfärg, eller på andra sätt observera markörer såsom namn och språk. Vi är alla rasister i någon bemärkelse, i det avseendet att vi har fördomar som vi måste medvetandegöra och bearbeta. Att säga att man är ”färgblind” kan vara ett symptom på att man snarare är blind för sina egna fördomar.

Hur som helst, analysen att människor diskrimineras utifrån ursprung och hudfärg är lika sann som den att människor diskrimineras utifrån kön. Att blunda för diskrimineringen och de mekanismer som ligger bakom är inte att motverka de socialt konstruerade kategorierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar