Antropofagi

onsdag 29 november 2017

Är #metoo nationalstatens överjag?

Igen om SSC:s läsning av Legal systems very different from ours. SSC-Scotts betraktelse om spontanevolverade alternativa rättssystem som ett sjukt intressant perspektiv på #metoo. SSC-Scott skriver att "[s]ocial justice communities have sexual harassment policies much stronger than those of the country at large, and enforce them by ostracism and public shaming."
 
Jag har beskrivit #metoo som en bra samordningsmekanism, när rättssystemet inte levererar. (Här, här.) Ur det cultural evolution-perspektiv som SSC-Scott erbjuder kanske vi ska se Twitter som nya Uppsala högar, och #metoo som en Social Rättviseskipning som emergerar inom vårt, ur SJW-perspektiv, anarkistiska territorium.
 
För att knyta ann till Antropofagis stråk av vansinne: Är nationalstaten den flercelliga kropp som uppstått i och med evolutionen här på jorden - och den sociala rättviserörelsen nationalstatens freudianska överjag som nu materialiseras? Håller statsbildningarna således på att gå in i en modern ålder, från att ha vandrat ansiktslösa och omedvetna genom en lerig medeltid?
 
Och i så fall: Är nästa steg i den ryska dockan av organismer nu redo att påbörja sitt bygge? Mitokondrier blir ju celler, som blir kroppar, som blir samhällen och stater. Nu ska staterna väl sluta sig samman i en metastat, dvs. överstat?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar