Antropofagi

fredag 19 januari 2018

Din käpp i ekorrhjulet - Undervattensgiraffer FTW, del 2

(Del 1.)
 
Ytterligare en god människa har givit sig tillkänna! Behold:
"Hej [Antropofagi],
Tack för ditt mail! Ledsen att det har tagit tid att svara, det har varit full rulle på jobbet hela veckan med tentor som måste rättas och diverse annat. Dessutom är ju det här ett långt och seriöst mail som kräver ett seriöst svar.
Om vi räknar bort hypotes 5 (vilket jag får intrycket att du gör själv) så håller jag med om i stort sett allt du skrivit. Varje år undervisar jag en kurs, 'Djurens struktur och funktion', där jag med varierande framgång försöker få studenterna att greppa just denna problematik. Jag brukar förklara det så att evolutionen är en konstant växelverkan mellan adaptation, d.v.s. anpassning till rådande förhållanden, och historia: vad man blir hänger till stor del på vad ens förfäder var, eftersom evolutionen alltid arbetar med materialet som finns tillhanda. För att göra det hela ännu intressantare utgörs förhållandena som organismen anpassar sig till av en kombination av oföränderliga fenomen (t.ex. vattnets fysikaliska karaktär) och historiskt unika omständigheter (t.ex. vad finns det för rovdjur i skogen: vargar eller tyrannosaurier?). Resultatet blir att evolverande organismer över tid beter sig som en sorts sökalgoritmer, som rör sig fram över det adaptiva landskapet på ett oförutsägbart sätt. De optimerar sig mot 'toppar' i landskapet, men vissa av dessa toppar verkar uppkomma och sedan försvinna igen - till exempel 'plesiosaurietoppen', som inte befolkas av något nu levande djur. Så du tänker inte alls fel: tvärtom verkar du ha bra fingertoppskänsla för den här sortens resonemang.
Med vänlig hälsning,
P. E. Ahlberg, Professor of Evolutionary Organismal Biology, Department of Organismal Biology, Uppsala University"
Vilket smicker! Och pedagogisk beskrivning, tillråga på allt. Tack Per!
"Hej Per,
Tack för svar, och vänliga ord. Det grämer mig lite att inte giraffer tar sig ner i havet. 'Marina däggdjur' som grupp är ju tydligen polyfyletisk, så varför inte addera giraffer liksom. (Som en gång desmostylia eller kolponomos.) kanske kan ett mellansteg vara tanystropheus eller motsvarande, fast giraff.
Hej och tack igen!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar