Antropofagi

tisdag 21 november 2017

Alla blir idioter och demokratin dör

(Bakgrund; om IQ och läsning, detta och detta; om demokrati och philosophical majoritarianismdetta och detta och detta och detta och detta.)
 
***
 
Observation: Folk läser fan inte. Man kan säga "läs" och de säger "nej". Man kan köpa dem en bok eller skicka dem en länk, och de återkommer åratal senare med ett "jag har inte läst ännu".
 
Flynn-effekten är att IQ i världen stigit över tid. Det finns indikationer på att denna trend är bruten och istället går åt andra hållet. Att vi bli dummare istället för smartare.
 
Kan det vara så att folks ringa läsande leder till sämre utvecklade hjärnor?
 
***
 
Varför är demokrati bra? För att det under vissa historiska omständigheter verkar leda till bra samhälleliga utfall. "Det bästa av dåliga system", brukar det ju heta. Det finns ett element av heuristics här, men också några högflygande teoretiska antaganden om att Folket är smartare än Fursten; att ansvarsutkrävande är ett bra incitament för politiker; att människors deltagande skapar engagemang; och att ansvaret för att välja ger anledning att söka bilda sig en informerad uppfattning.
 
Till detta kopplar diskussionen om direktdemokrati jämfört med representativ dito. Direktdemokrati kanske gynnar engagemang och ansvarskännande i medborgarkadrerna, men ger en möjligen oönskad lutning mot att mer resursstarka och/eller engagerade individer får större inflytande. Här uppkommer också problemet med att när få har mycket att förlora, kan deras engagemang vara större än det sammantagna engagemang för de många som har lite att förlora - trots att nettonyttan blir negativ om de få engagerade (torskfiskarna) får bestämma.
 
I alla fall. Demokrati är en historisk parentes, om vi bara mäter den rena tidsrymden. Okej, jägar-samlar-grupperna kanske var i någon mening direktdemokratiska; okej, stadsstaten Aten var kanske i delar en demokrati så vitt fria män anbelangade; okej att Sveriges självägande bönder i lägre utsträckning var trälar än vad som var fallet annorstädes; men överlag har vi inte haft vidare mycket demokrati i världen, totalt sett. Ca 100 år nånting.
 
***
 
Som historiskt fenomen betraktat verkar demokratin och dess tillväxt samvariera någorlunda med såväl ökande läskunnighet som ökande IQ.
 
Resursfördelning kan självklart leda till att utbildning blir tillgängligt för fler. Men läskunnigheten började öka långt innan allmän rösträtt blev ett faktum i de flesta länder. Folkskolan kom i alla fall 70 år innan rösträtten.
 
Kan det vara så att demokrati kräver en viss grad av intelligensnivå för att fungera?
 
Vi har konstaterat att IQ och läskunnighet verkar gå hand i hand. Hur ser det ut med demokratins utbredning?
 

 
Här har vi Freedom House's kartbild över grad av frihet, dvs. ungefär grad av demokrati.
 
Här har vi nationell IQ enligt Lynn och Vanhanen.
 
Och här har vi läskunnigheten i världen:
 
 
 
Antropofagi är blott en enkel man - ja jag erkänner! - och jag vet föga om föga och mindre om mycket. Blott ett stoftkorn i en värld av galaxer.
 
Men - jag tycker banne mig att det ser ut som att demokrati verkar uppträda i samma länder där läskunnighet och hög IQ uppträder. Jag ser anomalier, såsom Kina och Ryssland, men de är inte så många. Eller vad säger DU?
 
***
 
Korrelation inte kausalitet, tjatade jag. Allt som inte är ett konstaterande om sådant vi observerar, är våra av fördomar besmutsade härledningar. Sällan ens nära att vara korrekta.
 
Med den brasklappen i ryggen: Kan det vara så att låg läskunnighet/IQ gör demokrati meningslöst? Kan det vara så att människor behöver en viss grad av begåvning för att philosophical majoritarianism ens ska rymma ett korn av sanning? En gång trodde alla på Gud liksom, och det var ju förmodligen fel rent objektivt betraktat.
 
En klassisk tanke inom statsvetenskapen är att ekonomisk utveckling leder till demokrati, pga. att medelklassen börjar ställa krav på medbestämmande.
 
Kanske det är så att människor som kan läsa och tänka, också ställer vissa krav? Samt, att dessa krav argumenteras för bättre, och uppfattas som mer legitima? Samt, att den paternalistiska tanken faktiskt är god, när pöbeln är dumma jävla potatisbönder och statare?
 
 
***
 
Det här landar lite äckligt nära någon slags Darwin Digest-harang om att afrikaner är för dumma för demokrati. Samtidigt inte alls; vi har ju redan konstaterat att IQ mycket väl kan tänkas hänga samman med läskunnighet, och den ökar som bekant även i Afrika. Den IQ-nedgång som jag nämner inledningsvis gäller främst västländer såsom Australien och Danmark. ("Funkar demokrati i Afrika?" har jag tidigare frågat mig. Fresh.)
 
***
 

Den dystopiska möjligheten för Sverige är att folk i allmänhet blir sämre på att läsa, och att IQ:n då sjunker. Tillslut, kanske, under den magiska gräns (om det finns sådan) som krävs för att demokrati ska fungera.
 
Frågan är alltså: Dör demokratin när alla blivit idioter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar