Antropofagi

fredag 17 mars 2017

Mer mord: Fyllan men även villan

Mer om detta. Jag nämner att finländarna mördar varandra mycket mer än svenskarna. Tittar vi på en jämförelse mellan Sverige och Finland ser vi att alkoholen har en stor roll i båda länderna, men betydligt större i Finland. Bilden till vänster är saxad ur rapporten.
 
Den stora andelen sup-mord är en rätt intressant pendang till diskussionen om olika knark-formers farlighet för self respektive othersÄven om crack, heroin och metamfetamin är farligast för self, verkar alkohol (enligt Nutt et al) vara farligast för others. Om lika många knarkade som söp kanske vissa former av narkotika skulle ha tydligare genomslag för den delen. Men att döda någon på svamp (eller svampekvivalent) känns i alla fall helt orimligt. Heronister känns inte heller så överdrivet farliga, just under själva ruset. Kanske lite griniga under abstinensen, samt givetvis gravt tjuvaktiga i sökandet efter fläskfillé till ett andrahandsvärde av 60 tkr i månaden.
 
Däremot indikerar ju bl.a. Big Lurchs öde att t.ex. PCP är riktigt, riktigt kasst för alla inblandade. Att mörda sin flickvän och äta hennes lungor är väl ett sätt att få sina femton minuter i strålkastarljuset, men det är knappast det enda sättet. Kanske inte ens det bästa. (Oj. Tänk er Big Lurch, på PCP, i Paradise Hotel. Eller, tänk er Robinson Battle Royal Edition med bara kändismördare/mördarkändisar. Vilket jädra bra teve ändå.)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar