Antropofagi

fredag 10 mars 2017

Det är lika bra att sluta drömma; det går åt helvete i alla fall

DN rapporterar om det ökande antalet skjutningar i kriminella miljöer. Narkotikakopplingen är som vanligt uppenbar. Vinkeln i artiklarna är att polisens insatser inte påverkar, eller till och med ger upphov till mer turbulens och våld i den undre världen. Att polisinsatser inte ger effekt stödjer att vi borde försöka bemöta problematiken på andra sätt, och där är Antropofagis paradnummer givetvis en totalkonsumtionsmodell för narkotika. Jag vidhåller att detta hade sopat undan intäkter samt vissa våldsincitament.
 
Däremot är det flera saker som talar mot att en repressiv narkotikapolitik förklarar våldet. Sådan politik har legat fast länge, och våldet ökar över tid. (Här har Antropofagi tidigare kopplat till ökande ojämlikhet i samhället, en diskussion som kräver en mer vettig statistisk analys än denna.) Också: Varför sticker Sveriges utveckling ut jämfört med andra nordiska länder (vilket hävdas i DN-artiklarna)?
 
Det jag skulle vilja kolla upp är:
 
1) Narkotikadöd jämfört med dödsskjutningar (jämförelse av t.ex. länder eller delstater eller what evz)
2) Samt, snarare än BNP per capita, ojämlikhet (ginikoefficient?) jämfört med narkotikaanvändning
 
Men kanske även, vilket DN:s kart-grafik inspirerar till, jämför knarkförsäljning och knarkmord rent geografiskt, t.ex. i Malmö, Stockholm och Göteborg. Även om våldsamma konflikter kan leda till geografiskt spridda dåd borde knarklangarna ändå i viss mån uppehålla sig i knarklangningsområdena, och vissa vådsincidenter direkt koppla till territoriella övertagande i den fysiska världen. Här krävs dock detaljkunskap om knarkförsäljningens utbredning, om en ska kunna säga något mer meningsfullt än det redan kända: Knark säljs i (t.ex.) Tensta, och människor skjuts till döds i (t.ex.) Tensta.
 
Men en ska jobba och slita och feja och städa och äta och dricka och bajsa och kissa. Föga chans att Antropofagi kommer hinna sätta sig ner och genomföra dessa synnerligen intressanta forskningsprojekt. Inte i dag i alla fall. Jag får helt enkelt nöja mig med att dagdrömma i form av detta blogginägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar