Antropofagi

tisdag 22 december 2015

Meningen med livet är att runka loss till porr

Det viktigaste som Antropofagi vill ta med sig från det här argumentet är RFSU:s poäng; det går inte att kategoriskt förkasta all porr. Om sedan en hög grad av exponering av viss typ av porr är destruktiv för välbefinnande och värderingar, så blir nog ingen förvånad.

Ett intressant sidospår, som i inspirationen Februaripodden förkastas lite med vänsterhanden, är huruvida hjärnan rent fysiologiskt påverkas av ett sk. "porrberoende". Frågans svar har givetvis implikationer på huruvida ett porrberoende kan jämställas med andra typer av beroende (vilket fö. i förlängningen knyter ann till den här diskussionen).

***

Antropofagi har kört frågan via en mer medicinskt skolad bekant:

Antropofagi: Berätta gärna mer om du tänker vidare på detta - men medicinska biten känns inte som mitt område så jag vill gärna få gratis kunskap av tex dig

Bekant: Forskningsläget tycks ganska klart: hjärnavbildningar visar att pornografi aktiverar samma bansystem som droger, och ger motsvarande effekter avseende neuroplastiska förändringar. Precis vad man skulle kunna förvänta sig m a o. Något mer oklart är vad dessa förändringar leder till i praktiken. Inga jättebra studier finns ännu - det som framför allt rapporterats är -sexberoende, -impotens, -svårighet att uppnå orgasm. Utifrån hjärnavbildningar av porrexponerade hjärnor och utifrån vad vi vet om effekterna av andra droger kan man emellertid tänka sig även rent kognitiva nedsättningar, vilket är det som jag egentligen är mest bekymrad över.

Lite förenklat kan man beskriva det som att hjärnan hela tiden effektiviseras för att uppnå belöning. Hittar man stimuli som ger belöning gallras andra funktioner bort. Denna bortgallring är väldigt viktig för att man ska fungera, men kan tänkas vara skadlig om stimuli man matar sin hjärna med inte är ”evolutionärt naturligt”…


Antropofagi: Men hur mkt exponering är problematisk? Tänker mig att de flesta har ngn slags lågintensivt normal-bruk pga folk har väl annat att göra som jobb relationer matlagning och hobbys. Och att flertalet hjärnor går opåverkade. Som att de flesta inte är alkoholister liksom.

Bekant: Ja självklart!

Man kan ju fundera över om man tycker det är skadligt ö h t. Kanske tycker man mening med livet är att runka loss till porr dagarna i ända och jag kan inte påstå att jag har några moraliska invändningar mot det.

***

Och med de orden lämnar vi porrfrågan därhän för den här gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar