Antropofagi

torsdag 31 december 2015

Magkänsla vs forskning, del 2 - Invandring och högerextremas framgångar

I dessa glada juletider kan en lätt hamna i diskussioner med vänner och familj. Diskussionerna kan t.ex. handla om huruvida stor invandring kan förklara högerextrema partiers framgångar i mottagarlandet.

***

En diskussion kan förlöpa som följer:

Vissa missförstånd reds ut. Din motdebattör erkänner, överbevisad av dina myndiga källor (Riksgälden, Myndigheten för Samhällsberedskap, OECD, Arena Idé) och i avsaknad av någon som helst empiri annat än anekdotisk, att "flyktingkrisen" sannolikt inte är en egentlig kris för nationalstaten Sverige. Detta i termer av makroekonomi.

För att ändå kunna hävda "kris", påstår motdebattören att flyktingmottagande skapar politisk kris: "Det tycks mig självklart att det stora stödet för det tidigare öppet nazistiska Sverigedemokraterna, kan förklaras med Sveriges unikt höga mottagande."

Vänta lite, hr. Motdebattör. Färsk forskning visar att stödet för högerextrema partier samvarierar med låga nivåer av arbetslöshetsersättning. Däremot inte med nivåer av mottagande. Polen och Ungern är två av de mest högerextrema länderna i EU-samarbetet, men kan uppvisa etniskt homogena populationer. I Finland, som tar emot betydligt färre invandrare än Sverige, står Sannfinländarna starka. Historiskt sett ser vi inte att invandring leder till högerextrema framgångar. USA har haft hög invandring, och en marginaliserad extremhöger. Tyskland under 30-talet hade en låg invandring, men blev snart Hitler-Tyskland.

Migrationsinfo.se (upphovsorganisation är den liberala tankesmedjan Fores) lyfter fram några faktorer som tycks gynna högerextremas framgångar. Exempel är "minskad legitimitet för politiska institutioner" (misstro för etablissemanget), "konvergens i den politiska rymden" (alla partier går mot mitten), samt "ökad politisering av nya sakfrågor" (invandring upp på dagordningen). Den senare relaterar till medias beskrivning av invandring som något hotfullt ("FLYKTINGKRIS!"), samt  etablissemangspartiernas hantering av migrationsfrågor ("STÄNG ÖRESUNDSBRON!").

Allt i allt tycks inte "stor invandring" leda till att högerextrema partier frodas.

***

"Men jag tror ändå att Sverige är ett specialfall! Det kan inte vara en slump att SD samlar 20 procent av väljarna, samtidigt som vi har en stor invandring!"

Med viss uppgivenhet noterar Antropofagi att magkänslan, den vann visst igen.

Gott nytt år!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar