Antropofagi

fredag 2 oktober 2015

Konspirationsteorier, bibliska drev, pedofilpoliser, mord, inbrott och trakasserier

Nej, kära läsare, rubriken är inte satt för att på något sätt försöka tävla med tabloiderna. Den är bara rakt upp och ned deskriptiv.

Innan själva historien tar fart vill jag bara förtydliga att Antropofagi inte har någon åsikt eller uppfattning om sanningshalten i de olika påståenden som framförts och som citeras här. Antropofagi har tagit bort kommentarerna från föregående inlägg och i denna text tvättat bort personnamn för att inte bidra till att sprida osanna – och oerhört märkliga – uppgifter om någon privatperson. Om de nu är osanna vill säga, jag har fan faktiskt ingen aning alls.

Men låt oss dra igång föreställningen. I ett tidigare inlägg vek Antropofagi som brukligt ut i ett litet sidospår. Jag tar det igen i sin helhet:

"Totalt sidospår: På bokus.com har signaturen [NN] kommenterat Kung Leopolds vålnad som följer. "Det som saknas är att man inte får något försvar av Kung Leopold, författaren står bara på den ena sidan och berättar. Det man önskar är att författaren hade fått med andra åsikter av historien, där man fick veta hur Kung Leopold såg på det hela utifrån hans perspektiv." Kritiken känns ganska märklig, i ljuset av att Hoschilds forskning är oerhört grundlig och omfattande, samt i skuggan av att Kung Leopolds illdåd är helt gränslösa. Googlar en sig vidare på namnet [NN] [...] hamnar en plötsligt i en märklig härva som innefattar stämningar gällande förtal (där en [NN] förlorar mot en person som ska ha spritt hennes uppgifter på olika "sexsidor"), en avsatt nämndeman, beslagtagna datorer i anslutning till den sk. Sefastsson-affären, samt någon slags debatt om ett fruktansvärt sexuellt övergrepp på Stureplan. Att slö-googla bokus-recencenter är tydligen det nya Pandoras ask."

Okej, inte mer med det, inlägget fortsätter på annat håll. Så plötsligt, närmare bestämt den 8de augusti 2015, dimper följande kommentarer ned i anslutning till inlägget (klicka för större):



Signaturen Hemlig menar att personen som Antropofagi tidigare slö-googlat utifrån en Bokus-recension också driver bordell och har kopplingar till Göran Lindberg (aka. kptn. Klänning). Pandoras ask, som sagt. Här bara sprutar det ut anekdoter från samhällets undersida.

Eftersom inget eggar Antropofagis upptäckarlusta så som glittret av en foliehatt, klickade jag mig in på de länkar som kommentatorn föreslår.

***

Flashback. Historia, A-kursen. Solen ligger in genom dammiga institutionsfönster. Tankarna är på olika håll, men inte i nuet. Ändå ser jag hur föreläsarens mun rör sig, som i ultrarapid, och jag skönjer ett dovt ljud genom den tjocka klassrumsluften: Källkritik.

Så, vad är källan? inblick.se, en nyhetstidning med kristen profil. Som vill "berätta om att Jesus lever och berör vanliga människor i deras vardag".

Tidningens skribent Ruben Agnarsson skriver utförligt om hur NN, dvs. den person som Antropofagi endast kände som Bokus-recensent, är en fd. nämndeman som i samarbete med en polis planerat ett intrång i en kvinnas lägenhet – en kvinna som anmält nämnde polis för våldtäkt. För att hålla rätt på personerna kallar vi fortsatt bokus-recensenten för NN och kvinnan för K.

Agnarsson ger en bakgrund till lägenhetsintrånget. Enligt honom ska K anmält polisen för våldtäkt, och sedan levt under "ständiga hot utan att polis och åklagare vidtagit några åtgärder". Vidare har, skriver Agnarsson, den

"rättsliga processen kring dessa händelser [...] kantats av ett stort antal anonyma hot, otaliga inlägg på anonyma bloggar, liksom ett stort antal motanmälningar, polisläckor och andra försök att påverka och föregripa den rättsliga processen. [K] själv menar att hon via sin anmälan och genom att ha haft kontakt med medier, har kommit i kontakt med och utmanat ett sexnätverk med förgreningar inom poliskår och rättsväsende."

Även denna bakgrund har en bakgrund. Agnarsson skriver att NN 2008 avgått som nämndeman efter att en smutskastnings-skandal briserat. Historien inkluderar även en ambition att hacka Radio Islams hemsida – den hackare ska ha anställt i detta syfte hackade istället NN:s dator, sålde uppgifterna vidare till media, och fick så småningom sitt hus sprängt. I samma veva ska NN ha haft kontakter med kända nynazister. Allt enligt Agnarssons text.

Någon stans här tappar Antropofagi totalt tråden i den här skandalen. Intressanta/tragiska episoder sticker dock fram, som när en kvinna

"hällt bensin på sig själv på Googles huvudkontor där hon protesterade mot att sökmotorföretaget inte tog bort de grova förtalsbloggarna om henne."

Även "antisemitiska formuleringar om Robert Aschberg" kittlar någon sensationslystnad lång bak i reptilhjärnan, liksom "hot om att tända eld på synagogan i Stockholm".

När Antropofagi orkar fokusera på själva plotten igen, befinner vi oss plötsligt på en bordellresa till Tallin med "ett antal poliser". Agnarsson skriver:

"I januari 2009 återgav TV4:s reporter Niklas Svensson [K:s] uppgifter om att ett antal poliser besökt en bordell i samband med en facklig resa till Tallinn i oktober 2007.

[K:s] före detta sambo hade i fyllan högljutt berättat om polisresan, och TV4 kunde bekräfta att poliserna – inklusive [K:s] sambo och dennes kollega – fanns med på passagerarlistan.
Polisförbundet inledde en internutredning med anledning av uppgifterna.

– Det här skadar inte bara Polisförbundets anseende utan också förtroendet för polisen, sade Jan Karlsén, Polisförbundets ordförande, i ett uttalande till Polistidningen.

Bordellbesöket polisanmäldes, men utredningen lades ner. En svensk som köper sex på en bordell i ett land där det är tillåtet, kan inte dömas för brott i Sverige, trots att det är förbjudet här, skrev Polisförbundets tidning. Även Polisförbundets internutredning lades ned.

[...]

År 2009 började dödshot och kränkande sms med grova sexuella övergreppsbilder skickas till [K:s] telefon. Vissa av bilderna som beslagtogs i samband med husrannsakan hos den man som skickat bilderna var så grova att polisens barnporrenhet kopplades in.

[K] polisanmälde konsekvent alla hot och kränkande bilder som hon fick via sms och mms. Istället för att ta sms-hoten på allvar, beslutade polis och åklagare om husrannsakan och telefonavlyssning av [K]. Polisen gick dessutom igenom hennes post, visar polisens egen utredning.
"

K blir även sedermera misshandlad och vid flera tillfällen hotad, berättar Agnarsson. Detta kopplas ihop med "grovt kriminella med koppling till mordet på Mille Markovic".

***

Antropofagi ba': Eh, va? Vad hände? Munnen vidöppen, förvånat. Har jag precis snubblat över världens mest konspirationsteoretiska kristna nyhetstidning? Eller har jag ramlat in i P3-dokumentär-studions jubileumsavsnitt, precis när de sitter och klipper ihop alla godbitar från tidigare episoder?

För att få lite klarhet i det hela kollar jag upp Inblick-skribenten Ruben Agnarsson. Är han galen, kanske? Skjuta lite på budbäraren liksom.

Twitter-kontot som heter @AgnarssonRuben framstår som en socialkonservativ kristen högergubbes. Som stör sig på att Vatikanen erkänner Palestina. Det gör mig faktiskt inte det minsta klokare.

Nåväl, pandoras ask är vidöppen och jag är förvirrad. Det är väl ett gott nog resultat att avsluta den här bloggposten med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar