Antropofagi

måndag 7 september 2015

Skändning av kapitalets offer

I föregående blogginlägg hänvisas till Idé & Arenas rapport och podd. Intressant poäng som görs är att invandring alltid är lönsamt, arbetskraftsinvandring såväl som flyktinginvandring, så länge sysselsättningsgraden är hög. Endast under en period på 90talet var det samhällsekonomisk förlust att ta emot flyktingar, pga. hög arbetslöshet. Mottagande är således att se som en investering, vars lönsamhet avgörs av arbetsmarknadens utveckling. Samtidigt kan sägas att migranter befolkar men inte förändrar näringsstrukturen, och tenderar att befolka dess nedre skikt, varför migranter kan ses som en konjunkturbuffert för resten av populationen. 90talets flyktingar tog sannolikt en smäll som svennarna annars behövt ta.

SD vill ju det ena och det andra i "invandringsfrågan". Det kanske många missar är att deras agenda är skev ej endast för att den är ond, men även för att den är oförankrad i verklighet. Hallå, det kommer migreras. Världens ekonomiska utveckling, globalieringen, klimatkatastrofer, väpnade konflikter och staters implosioner är faktum som Jimmie och hans hejdukar inte kan påverka. Människor kommer att ha anledning att flytta på sig, och möjlighet att göra det. Fort Europa kan inte byggas ointagbart, hur många människoliv en än kan tänka sig att offra.

En måste acceptera det en icke kan påverka. SD utgör en masspsykologisk förträngningsmekanism. En skygglapp för att framtiden är nu. Men den är nu.

När en har accepterat världen så som den är, kan en börja jobba för att göra det bästa av situationen.

Det vore visserligen "respektfullt mot kapitalets offer om vi inte upprepar dess problemformuleringar", men fakta på bordet mot okunskap and all that. (Argument biter visserligen inte på rasistbubblan.) 900 miljarder + på det samhällsekonomiska kontot sedan 50 talet – resultatet av invandring. Visst har arbetskraftsinvandring varit mer lönsamt än flyktinginvandring, men syrierna som flyr är relativt högutbildade och kommer med säcken full med humankapital. Sverige borde girigt se till att roffa åt sig så mycket som möjligt av denna ypperliga investering som är mottagandet av syriska flyktingar. Kombinera dessutom detta med en bra arbetsmarknadspolitik, och vi har en vinnare.

"De kommer kosta, de kommer med trauman och ack och ve!" säger den fähågsne. Hvad med de judiska flyktingar som suttit i koncentrationsläger, var då icke dessa människor traumatiserade? Individens lidande belastar ej med nödvändighet samhället. Det är det rätta att hjälpa dessa människor, att ge dem stöd och vård och omsorg. Men även om en ondskefullt underlåter att göra så, kommer samhället tjäna stora kovor. En person kan må dåligt och ändå betala skatt, änna.

Och det var dagens mest cyniska provokation. Hej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar