Antropofagi

fredag 6 mars 2015

Dagens text, inklusive andraplacering

Antropofagi utnämner i dag Dagens Text. Det är Bo Rothstein som får utmärkelsen.

Antropofagi har tidigare hyllat Rothsteins ansats avseende religionskritik. Istället för att gå loss i exempelvis islamofobiska rants eller antisemitiska rallarsvingar, tar Bosse ett brett och vetenskapligt grepp när han vederlägger världsreligionernas claim to fame. Svaren från religiösa företrädare har bl.a. lytt att "Rothsteins kritik är obalanserad", att det är "farligt att utse religionen till syndabock", att "religioner ger ett positivt bidrag till samhällsutvecklingen", och att "ateistiska regimer är världshistoriens värsta massmördare". Vad dessa teologer dock inte bekymrar sig om att leverera är facts för att understödja respektive synpunkt.

Bo Rothstein gör slarvsylta av
religionsförespråkarna och deras argument.
Rothsteins svar är guld. Vi måste givetvis plocka ur godbitarna för den som inte orkar äta hela godispåsen.

"Som av religiösa maktstrukturer oberoende forskare har jag tagit mig friheten att granska om de positiva effekter som de religiösa samfunden påstår att deras verksamhet skall bibringa oss faktiskt existerar och jag visar att så inte är fallet. Det finns självklart många andra faktorer än religion som kan förklara graden av korruption och tillit i ett samhälle. Effekten av religion på samhällets etik kan enligt dessa data vara alltifrån noll till mycket negativ. Men om det inte finns något positivt samband kan det inte heller finnas en positiv effekt. Idén att jag, med nu trettio års erfarenhet av empirisk samhällsforskning på internationell nivå, skulle förväxla korrelation med kausalitet får nog sägas vara en smula frivol."

Boom!

"Jag tvivlar inte för en sekund på att det finns många mycket goda personer som verkar inom de kristna samfunden. Men må det vara mig obetaget att påpeka att som organiserad kraft är kristendomens facit när det gäller demokrati, mänskliga rättigheter och etik inte helt övertygande. Man kan peka på Vatikanens starka stöd Franco-regimen brutala krossande av den spanska demokratin, de Österrikiska kardinalernas stöd till Hitlers annektering av deras land och att fördrivningen till utrotningslägren av Slovakiens judar faktiskt leddes av en katolsk präst. Att som dessa fyra teologer påstå att den organiserade kristendomen varit ett värn för demokrati och mänskliga rättigheter är helt enkelt att göra våld på historien."

Krasch!

"[T]ill skillnad från väldigt många andra som hört av sig med synpunkter på denna artikel har ingen av mina replikanter efterfrågat det empiriska forskningsunderlag som jag min artikel bygger på. Företrädarna för Sveriges interreligiösa råd förkunnar trosvisst att religionen gör mycket gott men man visar inte till någon som helst forskningsbaserad evidens för detta."

Bang!

The shit is a massacre.

Det bör dock tilläggas att Rothsteins svar inte var den enda nominerade texten till utmärkelsen Dagens Text. På en lite mer ironisk andraplats hittar vi en resurs-stark och uppenbarligen militant extremistgrupp som tycker att diktaturer ska beväpnas. Läs'eth.

Är det en slump att mångfaldsarbetet i Saudiarabien har kommit exakt lika långt som inom den svenska näringslivstoppen? Nämen nu rullar vi eftertexterna va:

Dag Andersson, vd Diaverum 
Carl Bennet, ordförande Carl Bennet AB 
Gunnar Brock, ordförande Stora Enso 
Christian Clausen, vd Nordea 
Alrik Danielson, vd SKF och fornnordisk bärsärk
Börje Ekholm, vd Investor 
Annika Falkengren, vd SEB och ta mig tusan kvinna
Olof Faxander, vd Sandvik 
Leif Johansson, ordförande Ericsson 
Tom Johnstone, tillträdande ordf. Husqvarna 
Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv och ta mig tusan också kvinna
Ronnie Leten, vd Atlas Copco 
Martin Lundstedt, vd Scania 
Keith McLoughlin, vd Electrolux och representant för di utlandsfödde
Anders Narvinger (behöver fan ingen närmare presentation, tydligen)
Anders Nyrén, vd Industrivärden 
Stefan Persson, ordförande H&M 
Olof Persson, vd Volvo 
Lars Renström, vd Alfa Laval 
Cristina Stenbeck, ordförande Kinnevik som lika gärna kunde kallas Kvinnevik med kvinnlig ordförande och allt
Hans Stråberg, ordförande Atlas Copco 
Karl Henrik Sundström, vd Stora Enso
Carl-Henrik Svanberg, ordförande Volvo 
Johan Söderström, vd ABB Sverige
Michael Treschow (behöver fan ingen närmare presentation heller, tydligen)
Björn Wahlroos, ordförande Nordea som bara är "kor" från Nordkorea
Kor.
Jacob Wallenberg, ordförande Investor 
Lars Wedenborn, vd FAM 
Hans Vestberg, vd Ericsson 
Lars Westerberg, ordförande Husqvarna 
Leif Östling, ordförande SKF och det här är hans life story va att alltid ropas upp sist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar